Menu

Terug naar Actualiteit >Aanvragen bufferzones bacterievuur ten laatste tegen 29 januari 2018

Alle regio's

Om planten te verzenden naar beschermde gebieden voor bacterievuur is een ZP-paspoort verplicht. Jaarlijks worden de grenzen van de bufferzones voor bacterievuur herbekeken, aangepast waar nodig en gevalideerd in een ministerieel besluit. Hierbij is het van belang dat de gebieden zo efficiënt mogelijk of te bakenen om het onderhoud en controle van de bufferzones zo doeltreffend en werkbaar mogelijk te houden.

 

Jaarlijks worden percelen met waardplanten van bacterievuur opgevraagd voor het bepalen van de bufferzones. Op deze manier kunnen telers voldoen aan de specifieke eisen om de afwezigheid van deze ziekte te garanderen en export naar ‘Beschermde gebieden voor bacterievuur’ mogelijk te houden. Aldus, moeten de planten afkomstig zijn van een perceel dat in een bufferzone voor bacterievuur gelegen is en daarnaast moet de ZP-controle aangevraagd zijn en moet er uit de bijhorende controles gebleken zijn dat het perceel aan de ZP-eisen beantwoordt. De percelen moeten bovendien op een afstand van minstens 1 kilometer van de grens liggen. Ligt uw perceel niet in een bufferzone of beantwoordt het niet aan de ZP-eisen, dan is het verboden om bacterievuurwaardplanten te verzenden naar de betreffende beschermde landen of streken (zie kader onderaan). Op bijgevoegde figuur zijn de bufferzones getekend, rekening houdend met de percelen die in 2017 zijn aangegeven. Dankzij een gentlemen’s agreement tussen FAVV en de sector is er overeengekomen dat FAVV de kosten voor het onderhoud van de bufferzones op zich neemt waardoor de teler 265 euro per hectare ZP-perceel bespaart.

Jaarlijks worden de grenzen grondig herzien om zo efficiënt mogelijk zones te bepalen. We willen benadrukken dat u als teler weldoordachte beslissingen moet maken in het belang van alle andere telers die in de zones percelen hebben en om zo de overeenkomst met FAVV te kunnen behouden.

Aanvragen voor wijzigingen moeten ten laatste op 29 januari 2018 worden doorgegeven aan AVBS-consulent Miet Poppe (miet.poppe@avbs.be). Op 30 januari 2018 moeten alle wijzigingen officieel worden doorgegeven aan het FAVV.

Bufferzones zoals ze in 2017 gehanteerd werden. Met oog op efficiëntie, zullen er in 2018 enkele wijzigingen zijn voor de gebieden Aalter West en Aalter Oost (zie hieronder). Dit zonder gevolgen voor de huidige percelen. Aan andere zones werden voorlopig geen wijzigen gebracht.

Detailtekening gewijzigd gebied Aalter Oost en Aalter West

BESCHERMDE GEBIEDEN VOOR BACTERIEVUUR (december 2016)

Spanje (met uitzondering van de autonome gemeenschappen Andalucía, Aragón Castilla la Mancha, Castilla y León, Extremadura, de autonome gemeenschap Madrid, Murcia, Navarra en La Rioja, de provincie Guipuzcoa (Baskenland), de comarcas Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segrià en Urgell in de provincie Lleida (Communidad autónoma de Catalunya), en de gemeenten Alborache en Turís in de provincie Valencia en de comarcas L’Alt Vinalopó en El Vinalopó Mitjà in de provincie Alicante (Communidad Valenciana)

Frankrijk (Corsica)

Ierland (gans het land met uitzondering van de stad Galway)

Italië (Abruzzo; Puglia; Basilicata; Calabria; Campania; Emilia-Romagna (de provincies Parma en Piacenza); Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Lombardia (met uitzondering van de provincies Milano, Mantova, Sondrio en Varese), Marche, Molise, Piemonte (met uitzondering van de gemeenten Busca, Centallo en Tarantasca in de provincie Cuneo), Puglia, Sardenna, Sicilia, Tuscana, Umbria, Valle d'Aosta, Veneto (met uitzondering van de provincies Rovigo en Venezia, de gemeenten Castelbaldo, Barbona, Piacenza d’Adige, Vescovana, S. Urbano, Boara Pisani, Masi in de provincie Padova en het gebied ten zuiden van autoweg A4 in de provincie Verona)

Portugal inclusief Azoren en Madeira

Finland

Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland, met uitzondering van de townlands Ballinran Upper, Carrigenagh Upper, Ballinran, en Carrigenagh in County Down, en het kiesgebied Dunmurry Cross in Belfast, County Antrim; eiland Man; Kanaaleilanden)

Letland

Slovenië (met uitzondering van de regio's Gorenjska, Koroška, Notranjska en Maribor)

Slowakije (gans het land met uitzondering van het district Dunajská Streda, Hronovce en Hronské Kl’ačany (district Levice), Dvory nad Žitavou (district Nové Zámsky), Málinec (district Poltár), Hrhov (district Rožňava), Vel’ké Ripňany (district Topol’čany), Kazimír, Luhyňa, Malý Horeš, Svätuše en Zatín (district Trebišov))

Litouwen (gans het land met uitzondering van de gemeenten Babtai en Kėdainiai (regio Kaunas)),

Estland

Zwitserland (kanton Valais)