Menu

AVBS blijft pleiten voor de heropening van tuincentra

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Snijbloemen, perkplanten, terrasplanten, potplanten en vele andere sierteeltplanten raken niet verkocht, telers moeten noodgedwongen planten weggooien. De overheid moet dringend actie ondernemen om de tuincentra terug te openen om de sierteeltsector te redden.

 

De Vlaamse productiewaarde is 530 miljoen euro op jaarbasis. Nu zou het hoogtepunt van het seizoen moeten zijn. Echter raken snijbloemen, perkplanten, terrasplanten, potplanten en vele andere sierteeltproducten niet verkocht. Telers gooien noodgedwongen planten weg. De schade wordt nu reeds geraamd op 135 miljoen euro. 

De overheid moet dringend actie ondernemen wil ze van een bloeiende sector geen bloedende sector maken. Siertelers zijn in paniek omdat de binnen- en buitenlandse markt volledig is weggevallen, als de overheid niets onderneemt volgen er onvermijdelijk faillissementen. 

Volgens AVBS moet de overheid:  

  • Planten opkopen die omwille van corona niet verkocht geraken 
  • Overbruggingsvergoeding voorzien voor kosten voor het volgend seizoen 
  • Overbruggingsuitkering voorzien voor inkomensverlies 

Het opnieuw openen van tuincentra als mogelijk afzetkanaal voor de sierteelt zou een kleine maar belangrijke stap in de goede richting betekenen, zowel voor de siertelers als de consumenten.