Menu

Bevoorradingszekerheid aardgas

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Ben je afnemer van gas? Dan kan het zijn dat je de afgelopen weken een mailtje ontving van Fluvius. Daarin vraagt Fluvius om je minimumnood aan gas door te geven, dit in het kader van het noodplan aardgas dat in werking zal treden wanneer er effectief een aardgastekort dreigt.

 

 

 

Om te vermijden dat Fluvius je minimumdebiet automatisch gelijkstelt aan nul, is het belangrijk dat je een minimumdebiet op maat van je bedrijfssituatie doorgeeft. Doe dit ook wanneer je die bewuste mail niet kreeg.


Wat staat je te doen?

     1. Bereken je minimumdebiet (Flowmin)

Je minimumdebiet is het minimale verbruik per uur dat nodig is om onomkeerbare schade aan de productie-eenheid en de apparatuur te voorkomen (bv. het kapotvriezen van leidingen). Het vermijden van onomkeerbare economische verliezen wordt niet in aanmerking genomen.

De WOM ontwikkelde een rekentool waarmee je dit minimumvermogen kan bepalen. Download deze excel, en vul hem in om jouw minimumdebiet te bepalen (online werken kan voor fouten zorgen indien meerdere personen tegelijk werken). Er wordt rekening gehouden met zeer koude buitenomstandigheden, gesloten scherm en het vorstvrij houden van de kassen. Daarnaast houdt de tool ook rekening met welke andere verwarmingselementen je kan inzetten om zo veel mogelijk gas te besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gasketel of andere verwarmingsketel (hout/huisbrandolie/extra zware olie) waarvoor de brandstof wel in voorraad is.

Door de groene vakjes in te vullen kan je onderaan het vermogen aflezen.


     2. Breng Fluvius op drie manieren op de hoogte van je minimumdebiet

Gebruik hiertoe de voorbeeldbrief. Die is gebaseerd op de brief opgesteld door de WOM, maar verder aangevuld door Boerenbond. Vul je EAN-nummer, je minimumdebiet en je gegevens in en bezorg deze brief uiterlijk op woensdag 5 oktober:

  1. Fluvius, Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle
  2. Department Molecules, Offshore & Permits, Directorate General Energy - FPS Economy, North Gate III, Koning Albert II laan 16, 1000 Brussel

Gaf je eerder al je minimumdebiet door, maar kom je dankzij de WOM-rekentool een correcter debiet uit? Geef het correcte minimumdebiet alsnog door (zowel via mail als via de twee aangetekende brieven).

Succes!

 

De voorbeeldbrief vind je hieronder.