Menu

Bijkluswet die groenvoorzieners benadeelt vernietigd

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Het Grondwettelijk Hof heeft eind april de wet vernietigd die tot 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen mogelijk maakt. Het Hof is van oordeel dat de regeling op verschillende punten in strijd is met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Het systeem blijft wel nog overeind voor prestaties geleverd tot eind dit jaar.

 

 

Boerenbond (op initiatief van de groenvoorzieners van AVBS), UNIZO, en acht bij UNIZO aangesloten sectorfederaties reageren verheugd op de vernietiging van de bijkluswet door het Grondwettelijk hof. "Hiermee bevestigt het Hof onze redenering: de wet zorgt voor een ongelijke behandeling in de betaling van bijdragen en belastingen en leidt tot oneerlijke concurrentie ten aanzien van zelfstandigen en ondernemingen", aldus Boerenbond en UNIZO.

Lasten en verplichtingen

Al begin vorig jaar vroegen een hele reeks sectororganisaties aan het Grondwettelijk Hof in een gezamenlijk verzoekschrift om de zogenaamde ‘bijkluswet’ te vernietigen. Het ging om Bouwunie, Nelectra (elektrotechniek), Horeca Vlaanderen, UBK (kappers), Fitness.be, de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, NAV (architecten) en FBT (textielverzorgers). "We hebben deze stap gezet omdat de bijkluswet de deur openzet voor het beconcurreren van reguliere ondernemers, zonder dat daarbij dezelfde lasten moeten worden betaald en aan dezelfde verplichtingen moet worden voldaan. Reguliere ondernemers en zelfstandigen worden dus gediscrimineerd", legt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond uit.

En de deelplatformen?

Het arrest maakt vanaf 2021 een einde aan de bijkluswet in zijn huidige vorm. Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, wil de discussie ook uitbreiden naar de digitale deelplatformen. “We willen met de beleidsmakers in gesprek gaan over de verdere gevolgen. De redenering van het Grondwettelijk Hof is immers grotendeels op hen van toepassing. Oneerlijke concurrentie uit die hoek moet worden vermeden."

Heldere en ondubbelzinnige afbakening

Boerenbond, UNIZO en de betrokken sectorfederaties kunnen enkel een bijkluswet aanvaarden met daarin harde garanties dat de 'occasionele diensten' waarvan sprake effectief worden beperkt tot échte vriendendiensten. Dit kan door een heldere en ondubbelzinnige afbakening in de wet.
Ook is het voor de betrokken organisaties onaanvaardbaar dat werknemers hun reguliere activiteiten (bij hun werkgever) in hun vrije tijd zouden verderzetten als onbelaste bijverdienste.
Daarnaast blijven de betrokken federaties betreuren dat de wet de 10% belasting op diensten die via elektronische platformen worden verricht, heeft afgeschaft. Het ging nochtans om een tarief dat lager lag dan hetgeen geldt voor reguliere ondernemers. In zijn huidige vorm biedt de wet geen enkele garantie dat ondernemingen hun huidige activiteit niet geheel of gedeeltelijk onder een platform kunnen onderbrengen. Op die manier zouden ze kunnen vermijden dat hun deeltijdse medewerkers sociale bijdragen of belasting moeten betalen. Want ook dat betekent deloyale concurrentie voor ondernemers die hun werknemers wél een volwaardig statuut geven.