Menu

Bijzondere actieweek grensoverschrijdende tewerkstelling in september

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

In de periode van 20 tot 24 september komt er een bijzondere actieweek, waarbij de aandacht in het bijzonder zal gaan naar de grensoverschrijdende tewerkstelling (voornamelijk detachering) in de groene sectoren.

 

 

 

 

Detachering houdt in dat een werknemer uit bijvoorbeeld een land van Midden-Europa in dienst blijft van een werkgever uit zijn land van herkomst. Hij wordt uitgestuurd om in ons land bepaalde werken uit te voeren die zijn werkgever voor rekening van een Belgische tuinbouwer in onderaanneming op zich heeft genomen.

Je kan jezelf hierop voorbereiden en evalueren met de algemene checklist die de Sociale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (SIOD) ontwikkelde een voor de werkgevers in de groene sectoren.

De checklists en de aankondiging van de flitscontrole zijn terug te vinden op de website van SIOD.

Website SIOD: checklists

 

Verlenging coronamaatregelen tot 30 september 2021

De federale regering nam recent een aantal beslissingen die belangrijk zijn voor onze sector. Het met een plukkaart inzetten van tijdelijk werklozen en personen met een leefloon met behoud van respectievelijk ¾ van hun daguitkering werkloosheid en 100% van hun leefloon werd verlengd tot 30 september. De vereenvoudigde procedure voor aanvraag van tijdelijke werkloosheid wegens corona werd ook verlengd tot 30 september, ook
voor seizoenarbeiders die positief testen tijdens de tewerkstelling. Bedrijven die de komende periode nog extra werknemers zoeken, kunnen zich ook bekendmaken op www.helpdeoogst.be. Er wordt ook dit jaar geprobeerd om het binnenlands arbeidsaanbod aan te spreken om de behoefte aan arbeidskrachten in te vullen.