Menu

Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Eind september werd AVBS-lid Sylva uit Lievegem door Flanders Investment & Trade (FIT) bekroond met de Leeuw van de Export.

 

 

 

 

 

Die award beoordeelt exportbedrijven op onder meer de krachtlijnen van hun exportbeleid, hun innovatieve aanpak, de geografische spreiding en de groei van de export en het aandeel ervan in het omzetcijfer. Ook inspanningen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen worden mee gewogen. Er zijn ieder jaar twee awards, naargelang de kandidaten meer of minder dan 50 werknemers tellen.

In de categorie ‘Bedrijven met maximum 49 medewerkers’ had de eindjury het bijzonder moeilijk om uit de drie genomineerden één winnaar te kiezen. Daarom zijn er uitzonderlijk twee laureaten in deze categorie, naast Sylva ook Molecubes uit Gent, een ontwikkelaar van compacte scanners voor moleculaire beeldvorming.

De ondertussen twintig jaargangen tellende erelijst van de Leeuw van de Export oogt indrukwekkend, met namen als Duvel, Deme en Waterleau. Er zijn met aardappelverwerker Agristo en leverancier van biologische technieken Biobest al twee aan de land- en tuinbouwsector gerelateerde ondernemingen bekroond, maar Sylva is het eerste sierteelt- en bij uitbreiding zelfs agrarische bedrijf. Dat een sierteeltbedrijf deze primeur wegkaapt is niet echt verwonderlijk, omdat deze sector heel exportgericht is.

Bos- en haagplantsoen

Op 115 ha in de Gentse regio kweekt Sylva op jaarbasis zowat 25 miljoen bos-, haag- en landschapsplanten, waarvan zowat 80% geëxporteerd wordt. Het grootste gedeelte van het assortiment wordt gezaaid en na 2 tot 3 jaar verkocht als plantgoed voor bossen, maar ook voor tuinen en openbaar groen in binnen- en buitenland. Daarbij wordt een kwaliteitsbeleid met officiële herkomsten gevolgd. Bijvoorbeeld: beuken die bestemd zijn voor bebossing in Duitsland zijn afkomstig van zaden verzameld in officieel vastgelegde bosbestanden in die regio. Op dezelfde manier vermeerderen ze ook Belgische bosbomen van officiële herkomsten en zelfs autochtoon Vlaamse bomen en struiken. Ten einde de efficiëntie te verhogen en competitief te blijven trekt Sylva volop de kaart van de innovatie. Zo ontwikkelde het onder meer een sorteer- en rooimachine, en is het een testbedrijf voor onkruidbestrijdingsmiddelen.

De producten vertrekken vandaag naar 40 exportlanden, voornamelijk binnen Europa. De komende jaren wil het bedrijf zijn pijlen vooral op veelbelovende niet-EU-markten richten, zoals Rusland, Turkije, Zuid-Korea en China.

Bekijk de aftermovie van deze feestelijke avond:

LvdE21 - aftermovie (korte versie) - flanders-invest-video