Menu

Compensatiepremie kan nu aangevraagd worden

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Vanaf vandaag 4 mei kunnen ondernemingen de compensatiepremie aanvragen bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het gaat om een eenmalige premie van 3.000 euro. Deze is beschikbaar voor ondernemingen die niet verplicht werden om te sluiten, maar wel een zwaar omzetverlies van minstens 60% hebben geleden als gevolg van de genomen coronamaatregelen.

 

 

 

Ondernemers die zich vooraf aangemeld hebben kunnen deze compensatiepremie van 3.000 euro aanvragen vanaf 4 mei. Zij krijgen een mail met een link om de premie aan te vragen.

Vanaf dinsdag 5 mei zal iedereen de premie kunnen aanvragen via vlaio.be/coronacompensatiepremie.  Je vindt er ook de ondersteunende handleiding. Bedrijven die de premie aanvragen moeten de omzetdaling die het gevolg zijn van de genomen coronamaatregelen aantonen. Deze week zullen de eerste betalingen al gebeuren.

Hoe ziet de compensatiepremie eruit?

  • Het is een éénmalige compensatiepremie van 3.000 euro,
  • De omzetdaling is minstens 60% in de periode tussen 14 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (of een andere relevante periode),
  • De omzetdaling is het gevolg van de genomen coronamaatregelen,
  • Voor starters gaat het om een omzetdaling van minstens 60% ten opzichte van hun neergelegd financieel plan.

Ook zelfstandigen in bijberoep

Voor zelfstandigen in bijberoep is de hoogte van de premie afhankelijk van hun beroepsinkomen. Als een zelfstandige met een beroepsinkomen van meer dan 13.993,78 euro  kunnen ze een beroep doen op de premie van 3.000 euro.  Als zij een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro dan kunnen ze een beroep doen op een compensatiepremie van 1.500 euro. De premie van 1.500 euro geldt ook voor dezelfde groep zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten.