Menu

Terug naar Actualiteit >Copa en Cogeca roepen Juncker op om toelating gebruik Glyfosaat te verlengen

Alle regio's
Alle sectoren

Op 26 april, daags nadat de Vlaamse regering het gebruik van Round-Up bij de particulier aan banden heeft gelegd, hebben de internationale belangenorganisaties Copa en Cogeca  EU-voorzitter Juncker opgeroepen om het gebruik van glyfosaat in de EU voor vijftien jaar toe te laten, na de positieve wetenschappelijke evaluatie van het Europees agentschap voor chemische stoffen ECHA en de Europese voedselautoriteit EFSA.
Secretaris-generaal Pekka Pesonen onderstreepte dat zowel ECHA als EFSA hun uitkomsten hebben gebaseerd op sterke wetenschappelijke bewijzen die aangeven dat er geen veiligheidsrisico’s verbonden zijn aan het gebruik van glyfosaat in voedingsgewassen.
Het in vraag stellen van het Europees beslissingsproces dat zich baseert op ernstige wetenschappelijke studies heeft alleen maar een ondermijnend effect op de geloofwaardigheid van het EU-beleid. Glyfosaat is het meest gebruikte herbicide in de EU en laat ons toe veilige en betaalbare kwaliteitsvoeding voor te brengen. Het gebruik van glyfosaat is samen met stoppelgewas ook belangrijk in het tegengaan van bodemerosie en het reduceert de CO²-uitstoot van verwarmde serres, aldus Copa-Cogeca.