Menu

CVBB-begeleiding ook interessant voor uw bedrijf?

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Het ontwerp van MAP 5 is intussen bekend en de nadruk zal gelegd worden op een versterkte gebiedsgerichte aanpak. Aan bedrijven gelegen in focusgebied (focusbedrijven) worden bijkomende maatregelen opgelegd zoals een kortere uitrijperiode voor de dierlijke mest en de kunstmest en lagere drempelwaarden voor het nitraatresidu in het najaar.

Focusbedrijven die aan de hand van gunstige nitraatresidu’s kunnen aantonen dat hun individuele bedrijfsvoering geen verhoogd risico op nitraatverliezen inhoudt, zullen een vrijstelling kunnen krijgen van de bijkomende maatregelen. Het zal er dus meer dan ooit op aankomen de bemesting scherper te stellen en nog meer doordacht uit te voeren om aanvaardbare nitraatresidu’s te behalen.
Heb je problemen met hoge nitraatresidu’s in het najaar en weet je niet goed waaraan dit gelegen is? Of ligt je bedrijf in focusgebied en wil je de bemestingspraktijk op je bedrijf bijsturen i.f.v. het aanvragen van een vrijstelling als focusbedrijf? Dan ben je een bedrijf dat perfect in aanmerking komt voor de bedrijfsbegeleiding-bemesting van het CVBB, het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame bemesting.

Begeleiding en kost

Bij de begeleiding werken we met een pakket van 350 euro of hoger, waarbij maximaal 300 euro door het CVBB wordt gesubsidieerd. Minimaal 50 euro + de btw (6%) op het totale bedrag is door de land-of tuinbouwer zelf te betalen.
Je kunt kiezen tussen 1 uur of 2 uur begeleiding, verdeeld over verschillende momenten in het seizoen. Bij 1 uur begeleiding wordt wel op één perceel een analyse van de bodemvoorraad aan stikstof bij het einde van de teelt of tijdens de nitraatresiducampagne voorzien. De rest van het pakket kun je aanvullen met relevante staalnames van bodem en dierlijke mest of extra bedrijfsbezoeken voor begeleiding.
Volledigheidshalve willen we hierbij nog vermelden dat de resultaten van de analysen eigendom blijven van de teler zelf en het CVBB en dat ze op geen enkel moment worden ter beschikking gesteld van controlediensten en andere overheidsinstanties.
De begeleiding is toegankelijk voor alle bedrijven en is dus ook voor bedrijven die geconfronteerd worden met bijkomende maatregelen (overschrijding drempelwaarde nitraatresidu) of met verplichte advisering of begeleiding van de bemesting (tuinbouwsector). Deze wettelijk verplichte stalen evenals de nodige stalen voor een aanvraag tot vrijstelling als focusbedrijf komen niet in aanmerking voor het CVBB-begeleidingspakket maar op de meeste bedrijven is er daarnaast nog voldoende ruimte om  het begeleidingspakket in te vullen.

De begeleiding gebeurt vanuit de praktijkcentra land- en tuinbouw en hun medewerkende partners, allemaal instanties die ervaring hebben met praktijkgerichte teelt- en bemestingstechniek en die vertrouwd zijn met de Vlaamse land- en tuinbouwsector.
Een medewerker van het CVBB neemt zelf contact op of komt langs op het bedrijf om de strategie te bespreken en nieuwe inzichten aan te reiken. In onderling overleg kan worden afgesproken hoe de begeleiding op uw bedrijf best wordt aangepakt (welke percelen op te volgen, welke stalen te voorzien).

 

Glastuinbouw

Ook glastuinbouwbedrijven en bedrijven met hydrocultuur kunnen beroep doen op de CVBB- bedrijfsbegeleiding. Onderwerpen zoals doorlichting van de waterstroom, de spuistroomproductie en afzet ervan en de optimalisatie van het recirculatiesysteem kunnen hierbij aan bod komen.
Foto img 3386 (wdg): CVBB adviseert ook over de waterstroom, de spuistroomproductie en afzet ervan en de optimalisatie van het recirculatiesysteem van bedrijven.

Contactpunten

Een overzicht van de verschillende contactpunten vind je in de tabel hieronder. Neem gerust contact op met een begeleidingscentrum in jouw buurt. Indien begeleiding wenselijk is vanuit een praktijkcentrum dat verderaf gelegen is, dan worden door de CVBB-medewerker de nodige contacten gelegd. De begeleiding zal gebeuren aan dezelfde voorwaarden ongeacht de te maken verplaatsingen van de begeleider.
Aarzel niet om in te schrijven. Voor een bijdrage van 50 euro (+6% btw op de totaalfactuur) ontvang je een massa aan nuttige informatie voor je bedrijfsvoering. Je kan er alleen maar bij winnen !

Overzicht contactpunten voor de CVBB-bedrijfsbegeleiding bemesting

Praktijkcentrum

Medewerkende partner

ContactpersoonTelefoonnummer
Inagro – Rumbeke BeitemBrecht Catteeuw051/27 32 33 – 0493/25 53 32
PCA - KruishoutemIlse Eeckhout09/381 86 92
PCG - KruishoutemMicheline Verhaeghe09/381 86 83
PCS - Destelbergen

Dominique Van Haecke-vollegrondssierteelt

Marijke Dierickx-substraatteelt

09/353 94 94
PSKW – Sint-Katelijne-Waver

Joris De Nies en Ellen Goovaerts

Els Berckmoes-glasgroenten

015/30 00 60
PCH - HoogstratenNick Druyts03/315 70 52
LCV - GeelLiesl Ooms014/85 27 07
pcfruit – Sint-TruidenGeert Latet011/69 70 80 – 0479/52 02 70
PVL-BocholtLuc Martens089/46 29 46 – 0495/32 66 81
PIBO-TongerenDieter Cauffman012/39 80 61 – 0495/32 30 10
NPW – HerentWim Franchois016/21 37 51
PPK - RoosdaalPaul Jacobs054/32 08 46 – 0478/31 54 46
KBIVB - TienenJean-Pierre Vandergeten0496/55 75 07
BDB - HeverleeDavy Vandervelpen

016/31 09 22 -
051/20 54 00