Menu

De blik op net iets verder

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

De categorie van eenjarige pot- en perkplanten is een grillige markt, sterk afhankelijk van modetrends en weersomstandigheden. “We richten ons doel op planten die de consument zo lang mogelijk genot verschaffen, ook dat is voor ons werken aan duurzaamheid”, aldus Steven Verhelle.

 

 

 

Samen met zijn broer Simon (28) en diens vrouw Julie (25) leidt Steven Verhelle (37) het bedrijf uit Pittem dat gespecialiseerd is in bloeiende eenjarige seizoensproducten. “We zijn niet voor het wegwerpgebeuren. We houden van planten die heel lang doorbloeien en waar de consument heel lang genot van heeft.”

Het bedrijf gaat actief op zoek naar soorten en variëteiten die een meerwaarde kunnen leveren op dat vlak. Zo lanceert het in exclusiviteit de Summer Daisy, een chrysant die erg doet denken aan de margriet (argyranthemum) en erg lang doorbloeit. “Telers gaan er vaak vanuit dat consumenten een plant verkiezen die ‘plastic perfect’ is, maar dat is niet zo”, is Steven overtuigd.

Tot voor kort kon een deel van het regenwater in de winter niet opgevangen worden. Daar kwam verandering in met de installatie van een waterbassin van 15 miljoen liter. Daarmee is het bedrijf zelfvoorzienend in water.

Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt beperkt gehouden door biologische alternatieven te gebruiken, maar ook door het inzetten van bladversterkers. Deze zorgen voor een dikker blad en op die manier voor een weerbaardere plant. Bij de margrieten wordt onder andere gewerkt met een middel dat extra magnesium aanbrengt.

In het voorjaar teelde het bedrijf in het kader van een actie voor Think Pink, de nationale borstkankercampagne in België, een partij Helianthus (zonnebloem) rechtstreeks in composteerbare, biologisch afbreekbare potten. Het ervaring opbouwen met telen in composteerbare potten past in de doel om de mens, het milieu en de leefomgeving zo minimaal mogelijk te belasten.

Bij Steven Verhelle geloven ze ook sterk in samenwerking en overleg in de keten. Over de praktische voordelen van een goede samenwerking lees je meer in het komende nummer van Sierteelt&Groenvoorziening van eind november.

Een waterbassin van 15 miljoen liter zorgt voor zelfvoorziening in water.

In de serres krijgen bijna alle planten water via een eb-en-vloedsysteem. Een gelijke watergift ziet Steven als een van de belangrijkste voordelen.

Verhelle deed ervaring op in het telen in een composteerbare pot.