Reis Canada Boomtelers 2023 - foto Jan Vancayzeele

De boomkwekerij in Canada - deel 3

10 januari 2024

In de vorige twee nummers kon je al lezen over de bezoeken die we brachten aan boomkwekerijen in de regio’s Montreal en Toronto. In dit artikel komt het derde en laatste deel van de reis aan bod, met enkele hoogtepunten van onze excursies in de omgeving van Niagara.

3 SEPTEMBER

Een dag zonder bedrijfsbezoeken geeft ons de gelegenheid om te genieten van de Niagarawatervallen. Die worden beschouwd als een van de grootste en meest indrukwekkende watervallen ter wereld. Dat komt niet zozeer door hun hoogte, maar wel doordat ze zeer breed zijn. We hebben deze enorme watervallen bewonderd vanuit de lucht, vanop het water, vanop de oever en zelfs van achter de waterval. Het indrukwekkendste was de tocht met de catamaranboten, waarbij we vanop het dek een zicht van 360 graden op de omgeving hadden.

Niagara Falls - reis canada boomtelers - foto Jan Vancayzeele
Reis Canada Boomtelers 2023 - foto Jan Vancayzeele
4 SEPTEMBER

Vandaag is het Labour Day, een officiële feestdag in Canada. Dit is de laatste vakantiedag van het zomerseizoen, waarbij de Canadezen nog willen genieten van het goede weer. We bezochten het paradepaardje van tuincentragroep Terra Greenhouses in Milton. Het aanbod aan planten is zeer ruim en de kwaliteit voortreffelijk. We kregen de gelegenheid om heel wat marketingtrucs te leren, over hoe je planten in de etalage zet. Via het plantenatelier kunnen consumenten, bedrijven en events plantenbakken op maat bestellen. Het team van The Plant Studio gaat aan de slag met hun wensen. Onder het merk Coach’s Concepts is er professionele begeleiding om eigen tuinontwerpen in te vullen met beplanting.

5 SEPTEMBER
J.C. Bakker & Sons Ltd.

Deze dag was volgeboekt met bedrijfsbezoeken. Als eerste stond J.C. Bakker & Sons Ltd. op het programma. Met meer dan 70 jaar ervaring is dit familiebedrijf zowel teler als groothandelaar van planten en bomen. Sinds 1949 is Bakker gestaag gegroeid naar meer dan 450 ha veldproductie op de vruchtbare Niagara zand- en zandleembodems en 40 ha polyhouses (plastic kappen). De boomkwekerij ligt letterlijk aan de oevers van het Lake Ontario. Hierdoor heeft ze minder impact van de strenge Canadese winters. In deze regio is wijnbouw mogelijk. Hierdoor zijn de grondprijzen zeer hoog. Bakker produceert meer dan 200 soorten rozen, 200 schaduw-, sier- en fruitbomen, 120 verschillende bloeiende heesters en een selectie van 90 coniferen, groenblijvende planten en winterharde struiken.

Reis Canada Boomtelers 2023 - foto Jan Vancayzeele
Blue Sky Nursery

Deze kwekerij en groothandel is gespecialiseerd in containerplanten. Ze telen breedbladige groenblijvende planten, siergrassen, azalea’s, rhododendrons, hortensia’s, bloeiende heesters, bomen, hosta’s, lelies ... Tijdens ons bezoek was er speciale aandacht voor het efficiënt gebruik van gietwater, waarbij we de houtsnippersbioreactor voor waterbehandeling bezochten. Deze kwekerij is gecertificeerd om te voldoen aan strenge fytosanitaire normen. Erkende kwekerijen ontvangen jaarlijks een certificaat met een elektronische stempel en een certificeringsnummer voor alle groothandelszendingen.

Seizoenarbeid met Mexicaanse arbeiders is in Canada mogelijk gedurende acht maanden per jaar. Vluchten en verblijfskosten zijn volledig voor rekening van de teler. De arbeiders ontvangen het minimumloon van Canadese werknemers. De seizoenarbeiders worden comfortabel gehuisvest. De bedrijfsleider ziet hen graag elk jaar terugkomen, om zo de continuïteit te garanderen.

Reis Canada Boomtelers 2023 - foto Jan Vancayzeele
Vineland Research Station

Vineland Research and Innovation Centre is een uniek proefcentrum, dat zich toelegt op praktijkonderzoek en innovatie. Vineland investeert in de ontwikkeling van nieuwe plantenrassen en richt zich op de belangrijke uitdagingen in de tuinbouwsector, waaronder plagen en ziekten, omgevingsfactoren en stijgende kosten. We bezochten het Vineland’s TreeCulture Research Park, dat ontworpen is om bomen en bodems onder semi-gecontroleerde omstandigheden te bestuderen. Het meeste onderzoek met bomen vindt plaats in het veld, waar de omstandigheden nogal onvoorspelbaar kunnen zijn, of in het laboratorium, waar onderzoekers de omstandigheden in de echte wereld moeten nabootsen.

Het TreeCulture Research Park biedt het beste van twee werelden, waardoor wetenschappers onderzoeksproeven en experimenten op grote schaal kunnen uitvoeren, terwijl ze inputs controleren en specifieke bodembehandelingen testen onder natuurlijke omgevingsomstandigheden. Momenteel worden bodemmengsels getest die ontworpen zijn om regenwater in stedelijke omgevingen op te vangen en op te slaan als buffer om droge periodes te overbruggen.

Reis Canada Boomtelers 2023 - foto Jan Vancayzeele
Reis Canada Boomtelers 2023 - foto Jan Vancayzeele
6 SEPTEMBER

De laatste voormiddag brachten we door in het Sunnyside-district van Toronto. Het recreatiegebied omvat een 3 kilometer lange strook met stranden langs de oever van het Niagara Lake. High Park, het stadspark van Toronto, is voor een derde nog steeds in natuurlijke staat. In de late namiddag stond op de luchthaven van Toronto een vliegtuig van Air Canada voor ons klaar. Na een vlucht van ruim zeven uur landden we ’s morgensvroeg terug op Belgische bodem.