Menu

De stiel van het enten

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

Samen met haar partner Hans en onder toeziend oog van haar vader Jef runt Karolien Van Steenberge een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van geënt plantgoed. Hoewel ze dit in bijberoep en op relatief kleine schaal uitoefent, zijn de gedrevenheid en zin voor precisie groot.

 

 

Spreiding van het werk

Aangezien Karolien en haar partner Hans beiden nog voltijds werken, moeten ze er sterk over waken dat het werk voldoende verspreid is en gepland kan worden. Jaarlijks leveren ze ongeveer 15.000 planten af, voornamelijk aan kwekers in de regio Wetteren. Omwille van de planning van de productie telen ze daarom grotendeels op contract, zodat ze bijna nooit een voorraadoverschot hebben.
Enten is arbeidsintensief, wat zorgt voor een piek in de werkbelasting. Gelukkig is dit verdeeld over twee perioden: de septemberenting en de winterenting. In september worden de planten geënt op onderstammen in een P9-pot. Deze overwinteren verder in pot in de tunnelserre, waarna ze in het daaropvolgende voorjaar in vollegrond uitgeplant worden.  
De enting in de winter gebeurt voornamelijk op gerooide onderstammen (1+0), waarna de planten voor een korte periode in de koelcel belanden. Deze worden vervolgens in april uitgeplant.
Na één volledig groeiseizoen in volle grond worden alle planten in het voorjaar gerooid en verkocht aan de boomteler waarvoor ze geteeld werden.
Enkel voor de voorbereidende grondbewerkingen en het uitrijden van de planten, doen ze een beroep op een loonwerker. Andere grote werken zijn nog het planten en aanbinden van de bomen.

Vakkennis, ervaring en passie

Precies werken en streven naar de perfectie zit in het karakter van zowel Karolien, Hans als vader Jef. De finesse van het vakwerk hebben ze elk op hun manier geleerd. Jef kent door zijn werk als controleur bij de dienst Plantenbescherming (nu FAVV) en als gewezen leraar tuinbouw op het Scheppersinstituut zeer veel over de sector en de boomkwekerijregio Wetteren. Door zelf hobbymatig met het enten en vermeerderen van planten aan de slag te gaan, leerde hij meer en meer speciale soorten binnen het boomkwekerijassortiment te enten. Die vakkennis heeft hij aan zijn dochter Karolien doorgegeven. Karolien ontdekte haar passie voor planten door als vakantiewerker rozen te oculeren bij kwekerij Van Poecke. Intussen zijn Karolien en Hans 15 jaar professioneel actief in het produceren van geënt plantgoed.

 
Stielwerk met veel precisie  

Enten van plantgoed is stielwerk dat men niet snel zal kunnen vervangen door mechanisatie. Het handwerk vraagt een zekere finesse in de vingers en bovendien hebben de planten specifieke zorgen nodig. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de voet van de ent zo recht mogelijk groeit; daarvoor moet deze op het juiste moment aangebonden worden. Het is erg opvallend hoe uiterst nauwkeurig er bij Van Steenberge omgegaan wordt met de planten, zowel vóór het enten, tijdens het enten als bij de teelt op het veld. Elk detail wordt overwogen. Voor vele kwekers is dat extreme precisiewerk niet weggelegd of past het opkweken van plantgoed simpelweg niet in de gespecialiseerde bedrijfsvoering. Het behouden van al deze expertise binnen de Vlaamse boomkwekerij is nochtans van groot belang voor deze sector.

Geënte Carpinus in tunnelserre