Menu

Digitaal kunstmestregister vanaf 1 januari 2021

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Vlaams minister van Omgeving Demir verplicht in het kader van MAP VI vanaf 1 januari 2021 een digitaal kunstmestregister voor alle handelaars van kunstmeststoffen en land- en tuinbouwers. Voor AVBS is het belangrijk dat dit register praktisch haalbaar is en geen overbodige administratieve last met zich meebrengt. 

 

 

Vandaag moeten land- en tuinbouwers enkel jaarlijks het kunstmestgebruik aangeven via de Mestbankaangifte. Een recente steekproef zou aangetoond hebben dat een kwart van de gecontroleerde land- en tuinbouwers minder dan 80% van de aangekochte hoeveelheid kunstmest daadwerkelijk aangeeft bij de Mestbank. 

Minister Demir spreekt van een blinde vlek die het kunstmestgebruik nu is. Daarom volgt er een tweezijdige registratieplicht. Alle handelaars van kunstmeststoffen moet een digitaal register invullen van de kunstmest die ze verkocht hebben. Een verkoop moet geregistreerd zijn binnen de twee dagen. Land- en tuinbouwers moeten op hun beurt vanaf 1 januari 2021 in een digitaal register zowel hun kunstmestaankopen als -gebruik noteren. Dat moeten ze doen binnen de zeven dagen na aankoop of gebruik.  

“De informatie uit het digitale register maakt het mogelijk om gericht en kort op de bal controles uit te voeren”, stelt de minister.  

AVBS benadrukt dat de sierteelt en boomkwekerij typisch op kleinere oppervlaktes plaatsvindt. De registratie van het gebruik moet ook voor kleinere percelen werkbaar en gebruiksvriendelijk blijven. Het mag niet zo zijn dat  elke bijbemesting een afzonderlijke registratie met zich meebrengt.  Ook Ook pleit AVBS voor het maximaal beperken van de bijkomende administratieve last. Eenmalige registratie op een centraal punt moet kunnen volstaan.