Menu

Terug naar Actualiteit >Een natuurtuin verhoogt biodiversiteit en bespaart onderhoud

Alle regio's

In Mol zijn Michel en Luc Geys al 25 jaar bezig met tuinontwerp en -aanleg. De klemtoon kwam in die periode steeds meer te liggen op natuurrijke tuinen.

 

 

“Het is beter een samenlevingsverbond met de natuur af te sluiten, dan haar te bestrijden.” Dat is de filosofie van Michel en Luc Geys van Natuurtuinen.be. Door de natuur ruimte te geven, wordt de biodiversiteit verhoogd, terwijl er onderhoud bespaard wordt. “Maar een natuurtuin hoeft evenwel geen zootje ongeregeld te zijn”, aldus Michel Geys. “Tuin- en landschapsarchitectuur kan door het creëren van de juiste ruimtelijke indelingen, perspectieven, niveauverschillen en constructie-elementen een geordend, stijlvol en tijdloos geheel vormen.”

Laag onderhoud

In de natuurrijke tuinen die zij creëren staat het respect voor inheemse flora en fauna centraal. Bloemenweides, amfibiënpoelen, bij- en vlindervriendelijke planten en bes- en vruchtdragende struiken voor vogels en mensen zijn vaste ingrediënten in de ontwerpen. Pesticiden worden nooit gebruikt. Om onderhoud en watergiften tot een minimum te beperken maken Michel en Luc volop gebruik van groencompost, mycorrhiza en een mulchlaag.

Vooral inheems

De eigen kwekerij van planten en bomen komt de inheemse fauna ten goede door hun bloemen en bessen. Inheemse vaste planten, heesters, bomen en planten staan er naast een uitgebreid sortiment van niet-courante eetbare bessen en vruchtstruiken/ bomen.
Ook uitheemse soorten kregen er een plaatsje. “Het gaat dan om planten die een meerwaarde voor de fauna betekenen. Typisch gebruiken we die enkel rond de woning.”

Natuurlijke trekpleister

De eigen tuin en kwekerij zijn het ‘levende’ bewijs dat natuurrijke tuinen werken. Michel en Luc hebben al 78 soorten vogels gespot, met als hoogtepunt het settelen van een koppel torenvalken, bosuilen en kerkuilen binnen hetzelfde jaar. Daarnaast zijn de kolibrievlinder en neushoornkevers steeds terugkerende gasten. Kikkers, salamanders, padden en libellen zijn op hun beurt terug te vinden in de  amfibiënpoel.

Bloemenweides

Michel en Luc onderscheiden drie categorieën bloemenweiden.

  • de éénjarige bloemenweide
    • Typische bloemen zijn onder andere de klaproos, korenbloem, kamille en bolderik.
  • de kortlevende bloemenweide
    • Kortlevende bloemenweides hebben naast eenjarige ook tweejarige planten. Voorbeelden die hierin passen zijn onder andere slangenkruid, teunisbloem en kaardenbol. Daarnaast hebben ook vaste planten die vanaf het tweede jaar bloeien hierin een plekje zoals margriet, lupinen en dagkoekoeksbloem.
  • de doorlevende bloemweide
    • De doorlevende bloemweide heeft onder andere beemdooievaarsbek, echte koekoeksbloem, grote pimpernel en beemdkroon als onderdeel. 

Kies het ideale type

Een doorlevende bloemenweide  (type 3) is ecologisch het meest waardevol. “Een zadenmix van beide geeft echter weinig succes omdat type 2-planten overwegend pioniersplanten zijn. Ze kiemen sneller en massaler en onderdrukken op die manier de doorlevende planten”, legt Michel uit. Een oplossing kan zijn om net voor het zaaien van type 2, doorlevende vaste planten in de planten in de toekomstige bloemenweide aan  1 plant per m2 of meer. Indien gekweekt in 2l-pot hebben zij reeds een groter bladrozet en kunnen ze concurreren en gelijk bloeien met de type 2 planten. Kleine oppervlaktes kunnen volledig ingeplant worden aan 8 stuks per m2. De plantkeuze is dan veel uitgebreider en kan aangepast worden aan de locatie (zon – schaduw, nat- droog). Er zijn vele variaties mogelijk.

Liever maaien dan omspitten

Tot slot geven Michel en Luc ook mee om bij het omzetten van grasland of gazon naar een doorlevende bloemenweide (type 3), de bodem niet om te spitten. Dit brengt immers een grote hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer. Beter is het om aan verschralend maaibeheer te doen. Hierdoor komen aanwezige bloemen op de voorgrond en kan men later extra inheemse vaste planten toevoegen.