Menu

Terug naar Actualiteit >Ficus met planning in aan- en verkoop

Alle regio's

In het Nederlandse Rijsenhout, onder Amsterdam, teelt de familie Bakker een gamma kamerplanten, waarin Ficus Ginseng de belangrijkste teelt is. Zowel in de aan- al verkoop wordt er ruim op voorhand gewerkt.

 

Begin april bezochten we Mondo Verde naar aanleiding van het AIPH-congres in Nederland en duurzaamheid als centraal thema had. Mondo Verde werd opgestart in 1951 door de grootvader van de huidige bedrijfsleiders.

Buitenteelt als buffer
Zoals ook soms in Vlaanderen het geval was, was het bedrijf in de beginjaren gespecialiseerd in de teelt van
groenten; de snijbloemen kwamen er pas later bij. Momenteel zijn er geen snijbloemen meer te zien, maar teelt de familie uitsluitend groene planten waarvan het uitgangsmateriaal hoofdzakelijk ingevoerd wordt uit China, Taiwan en Zuid-Amerika. Vandaag bestaat het bedrijf uit vier hectare serres en een hectare buitenteelt. De buitenteelt wordt momenteel gebruikt als buffer om voldoende planten in de winter beschikbaar te hebben. Alle planten worden geteeld met de hulp van 35 voltijdsequivalenten.

Kees Bakker pakt graag uit met behaalde labels, maar kijkt er tegelijkertijd ook kritisch naar.

Fytosanitaire risico’s
Net zoals Vlaamse siertelers wisten zij vorig jaar even niet goed hoe om te gaan met de nieuwe Europese plantengezondheidswetgeving, waarbij de import van Ficus van buiten Europa zelfs even dreigde verboden te worden. Gelukkig kwamen de Europese beleidsmakers tot nieuwe inzichten, en kunnen deze economisch belangrijke planten nu wel Europa blijven binnenkomen. “Uiteraard vinden we het wel zeer logisch dat het uitgangsmateriaal op verschillende tijdstippen - zoals voorzien in de wetgeving - fytosanitair gecontroleerd wordt”, aldus Kees Bakker. Ficus maakt 75% van de verkochte planten uit bij Mondo Verde.

15-jarige wortel
De Ficus Ginseng groeit in het zuiden van China. Het duurt minstens 15 jaar om de grilligheid van de wortel te vormen, afhankelijk van de gewenste dikte. Daarna wordt een kleinbladige Ficus Microcarpa op de wortel geënt. Vervolgens wordt met veel geduld de vorm van de plant op de bekende bonsai-manier gesnoeid. De Ficus-onderstammen zijn 35 dagen onderweg per boot, in een donkere container van ongeveer 12°C en met 60%
luchtvochtigheid. Deze onderstammen komen toe in vijf grote paletten per container, die samen zo’n 22.000 nieuwe Ficussen tellen. Zij worden daags na ontvangt opgepot door Mondo Verde. Door het langdurige transport worden de planten bij aankomst uitvoerig gekeurd. “Standaard gaan we ervan uit dat er door diverse redenen ongeveer 5% uitval zal zijn”, vertelt Kees.

Label behalen en verlaten
De bedrijfsleiding pakt graag uit met diverse labels die het bedrijf verwierf met de teelt van groene planten. Het bedrijf haalt onder andere het MPS GAP, GLOBAL GAP en GRASPlabel. “We streven niet blindelings naar alles. We maken ook de evaluatie: welke labels hebben we, en welke labels zullen in de toekomst belangrijk blijven. We sluiten dus niet uit dat we in de toekomst labels ook verlaten”, klinkt Kees nuchter.

Eb- en vloed en zonnepanelen
Het volledige bedrijf is uitgerust met eb- en vloedsystemen, zodat er geen water van boven op de planten hoeft te vallen. De assimilatiebelichting vraagt heel veel energie, waardoor er ook is geïnvesteerd in 400 zonnepanelen. Dit jaar start een proefopstelling met ledverlichting, al is de verwachting dat dit hier niet voldoende effect zal hebben. 

Aardgas met een vraagteken
De verwarming, bijna uitsluitend bodemverwarming en onderverwarming, wordt voorzien door gasverbranding. In
Nederland maakt de duurzaamheid van gas onderdeel uit van een maatschappelijk debat. Ook bij Mondo Verde stellen ze de duurzaamheid van gas in vraag. Het is momenteel nog niet zeker via welke weg ze hun energietransitie gaan verder zetten. Daarnaast zijn er ook veel investeringen in arbeidscomfort gebeurd, zodat de medewerkers steeds op de juiste hoogte aan de planten kunnen werken. Doorheen het bedrijf viel ook op hoeveel veiligheidsvoorschriften zichtbaar waren, met symbolen of in meerdere talen.