Menu

Terug naar Actualiteit >Financiële steun voor duurzame aankopen in sierteelt, nog tot eind december

Alle regio's
Alle sectoren

Als sierteler kan je steun ontvangen voor bestedingen die mens en milieu ten goede komen. Een aanvraag dien je zeer eenvoudig in met een aanvraagformulier en de aankoopfactuur als bewijs. Na goedkeuring door VMS vzw, ontvang je nog dit jaar je steun. Alle info, oproepfiches, en aanmeldingsformulier vindt u op www.vms-vzw.be > Projecten > Samen Investeren.

Driftarme spuitdoppen --- dopkost boven €4 integraal terugbetaald. Met driftreducerende doppen komt alle product op de plaats waar het moet: je planten … en dus niet in het oppervlaktewater. Daarom ook is het gebruik van minstens 50%-driftreducerende doppen bij wet verplicht.

Optimaliseer je boomgaardspuit --- 80% steun. Een goede afstelling verhoogt het rendement en vermindert de drift van een bespuiting aanzienlijk. De afstelling gebeurt door pcfruit en kost je met steun €58. Een tip: laat je toestel ineens afstellen met driftreducerende spuitdoppen!

Volgelaatsmasker met aanblaasunit --- 60% steun. Een volgelaatsmasker waarin gefilterde lucht wordt geblazen (met motortje op de rug) blijkt veruit het meest gebruiksvriendelijk voor de fytotoepasser: veilig en geen aanslag. Met steun kost een spuitmasker je ongeveer €300.

Biofilter --- 50% steun. Een biofilter biedt een goede en vooral propere oplossing voor je spuitresten die ontstaan bij vullen, spoelen en reinigen van je spuittoestel. Met steun kosten de nodige materialen je ongeveer €500.

Koolstofcabinefilter --- 60% steun. De ervaring leert dat bij het werken met een veldspuit de bescherming van de chauffeur nogal eens te wensen overlaat. Een overdrukcabine waarin gezuiverde lucht wordt ingeblazen, is dan het meest aangewezen.

Inzameling isomo --- €7,5 verwerkingskost per pallet. Het ingezamelde isomo krijgt een tweede leven. Ook vervuild isomo dat her en der ligt te verkommeren, is welkom.

Inzameling groenafval --- groen met potgrond: gratis; zuiver groen: €30/ton verwerking. Het ingezamelde groenafval wordt verwerkt tot hoogwaardige compost.