Menu

Welkom op de Groene Zesdaagse!

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Vanaf 4 mei worden de rand rond Gent en de stad zelf ingepalmd door de Groene Zesdaagse, het coronaproof 
hybride-event van Floraliën Gent. Wie van bloemen, planten en groen houdt, wordt zes dagen lang verwend! 

 

 

 

 

Ook AVBS is partner in dit groene verhaal en uiteraard heel tevreden met de aandacht die de sierteelt- en groensector tijdens deze Groene Zesdaagse te beurt valt. 

Elke dag is opgebouwd rond een centraal thema dat aan de hand van korte, creatieve filmpjes belicht wordt door experten uit de sector. Er zijn ook telkens workshops aan gekoppeld die je leren om creatief om te gaan met alles wat de sector te bieden heeft. 

Voor wie het online aanbod wil afwisselen met puur natuur, vindt zeker genoeg inspiratie op de ‘samen erop uit’-pagina met wandel- en fietstochten en bezoeken aan tuinen en arboreta,…. Puur genieten dus!  

 

4 mei: dag van de historiek 

Dinsdag 4 mei staat in het teken van de rijke geschiedenis van de sierteeltsector in Gent en Oost-Vlaanderen. 

Het nut van botanische tuinen en de erkenning van Floraliën Gent tot immaterieel cultureel erfgoed hebben alles te maken met een rijke traditie en verdienen dan ook zeker hun plaatsje in deze dag van de historiek.

De wandel- en fietstochten van die dag focussen op leuke weetjes uit de geschiedenis. Zo is er bijvoorbeeld een 29 km lange fietstocht rond ‘200 jaar sierteelt in de Gentse rand’ en kan je gaan wandelen in de bloemrijke Kreken van Saleghem (Sint-Gillis-Waas). 

In de workshops van die dag zien we onder meer Chantale Van Damme en Veerle Martens aan het werk met Gentse azalea. 

 

5 mei: dag van de jongeren – biodiversiteit 

Op woensdag 5 mei trekt de organisatie resoluut de kaart van jongeren en groen. 

In het biodiversiteitsverhaal spelen bijen en insecten een belangrijke rol. Daar wordt dan ook op gefocust tijdens de ‘talks’ van die dag. 

Voor jongeren zijn er die dag leuke workshops. Kinderen en kleinkinderen die opgroeien op een sierteeltbedrijf, zijn al heel erg betrokken bij planten en groen. Toch zijn er ook voor hen die dag heel leuke knutselactiviteiten voorzien. Hoe cool is het niet om zelf madeliefjeszalf of een eigen terrarium te maken? 

De azalearoute brengt die dag fietsers naar de 6500 m² bloementuinen van Beervelde; in Groen Gent wordt er op zoek gegaan naar verdwenen paleizen, kastelen en instituten en in Oud-Turnhout staat de heide centraal. 

 

6 mei: dag van de innovatie 

De sierteelt- en groensector is binnen de land- en tuinbouw de meest innovatieve. 6 mei focust op die Vlaamse innovaties. 

In de ‘talks’ van die dag gaat ook veel aandacht naar hoe innovatie kan ingezet worden in de strijd tegen de klimaatopwarming. Marc Verachtert ziet onze tuin als een gratis airco en Bruno Gobin heeft het over hoe planten onze steden, gemeenten, huiskamers en kantoren aangenamer, gezonder en waardevoller maken. 

Wandelen kan je die dag langs het traject van de Gentse Groene Eilanden en de te gekke Floraliën Bomenwandeling en het Sierteeltmuseum Lochristi is die dag vrij toegankelijk. 

 

7 mei: dag van de gezondheid 

Een dagje Flower Power met de helende kracht van bloemen en het anti-aging effect van de tuin. Kortom in één zin: of hoe ons schoon product een soort van groene instant gelukspil is! 

Ook kruiden hebben medicinale krachten. Lode Claus van Kruiden Claus neemt jullie namens de sector mee in de wondere wereld van kruiden en hun eeuwenoud gebruik.

Op de dag van de gezondheid kan je gaan wandelen door de therapeutische tuinen van UZGent en kan je ‘je gezond fietsen’ op het sierteeltpad van de Gentse buitenband. Ook op het programma die dag: bezoek aan het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal met speciale aandacht voor de flora op het schilderij en bezoek aan de Japanse tuin in Hasselt. 

 

8 mei: dag van het klimaat – biodiversiteit 

Vanuit de sector zien en horen we Lucien Verschoren aan het woord met een bijdrage over klimaatbomen. Ook Professor Marie-Christine van Labeke van UGent houdt het klimaatthema onder de loep. Rudy Velle brengt die dag het verhaal en de evolutie van oude rozen tot eigentijdse perkrozen. 

Ook die dag zijn er opnieuw verschillende wandeltochten en bezoeken gepland. 

 

9 mei: moederdag  

Geen mooiere dag om deze zesdaagse mee af te sluiten dan moederdag, de bloemendag bij uitstek! Trakteer moeder niet alleen op een mooi boeket of een hippe kamerplant, maar neem haar ook een dagje mee uit in het groen. Je kan die dag de noordelijke Rhododendronroute Oost-Vlaanderen fietsen of gaan wandelen in de arboreta van Kalmthout en Tervuren. Die zijn tijdens de mei-maand op hun mooist. Speciaal voor alle mooie mama’s! 

Ook na 9 mei blijft de website online en kan je de wandel- en fietsroutes nog downloaden.

Activiteiten aangeduid met een bloemetje zijn voorbehouden voor leden van de community. Je kan je gratis registreren. 

Zoektocht naar het lammetje 

Van Eyck is ook tijdens deze Groene Zesdaagse niet ver weg. In Gent kan je de komende dagen op zoek naar het Lammetje. De tocht kadert in het Seven Senses Tour-concept van de stad Gent. Dat is eigenlijk een stadswandeling die al je zintuigen aanspreekt. Ruiken, voelen, proeven, horen, zien, je zesde zintuig aanscherpen en bewegen: ze komen alle zeven aan bod tijdens de tour! Onderweg kom je voorbij 9 florale etalages waarin een klein lammetje verscholen zit. Zoek samen met de hele familie naar de 9 lammetjes en breng zo de kudde weer bijeen. 

Dit en nog veel meer op …. www.degroenezesdaagse.be.  

 

 

AVBS-groepsstand

Ook met AVBS verlenen we onze medewerking aan deze Groene Zesdaagse. Na afloop nemen we ook weer de draad op voor 2022. Het pad naar onze paradijselijke tuin - zoals voorzien in 2020 - ging de voorbije jaren niet over rozen, maar het oorspronkelijke plan ligt nog steeds op tafel en schreeuwt om uitgevoerd te worden. Dank aan al wie zich hiervoor geëngageerd had, voor jullie begrip en jullie geduld. We popelen om samen met jullie opnieuw aan de slag te gaan. Tot binnenkort!