Menu

Groepsaankoop Xylella – sneltesten

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Xylella blijft zeer hoog op de fytosanitaire agenda staan. Momenteel zijn sneltesten ter beschikking om zelf planten te testen op de aanwezigheid van Xylella. AVBS organiseert een groepsaankoop voor haar leden die interesse hebben om dergelijk testen aan te schaffen.

Xylella heeft afgelopen najaar onze sector getroffen door een vondst in Vlaanderen. Onder andere door dit voorval is er opnieuw wat in beweging gekomen binnen onze sector en is de alertheid nog hoger dan anders. Of dat zou het toch moeten zijn. In eerste plaats zijn de gekende mediterrane planten gevoelig voor Xylella, maar ook heel veel houtige planten uit de ‘klassieke’ boomkwekerij kunnen Xylella dragen en worden hoe dan ook getroffen in geval van een uitbraak. Ieder onder jullie heeft er dus alle baat bij om het risico op insleep van Xylella te minimaliseren en in geval van een besmetting dit zo snel als mogelijk op te sporen.  

 Vrij recent zijn er een aantal apparaten op de markt gekomen om planten zelf te testen op de aanwezigheid van Xylella op basis van een dna-analyse. Daarvan zijn er momenteel verschillende apparaten op de markt waarmee een sneltest kan uitgevoerd worden en planten zeer snel op Xylella getest kunnen worden. Deze apparaten zijn eenvoudig in gebruik en kunnen op het bedrijf zelf, bij aankomst, vertrek of tijdens het groeiseizoen planten testen. Uiteraard mogen deze testen niet gebruikt worden als officiële testen voor het afleveren van plantenpaspoorten. Toch kunnen ze een extra inzicht en houvast bieden om zelf al een eerste screening uit te voeren. AVBS ziet hier de voordelen voor bedrijven die planten kweken en verhandelen met een hoge gevoeligheid voor Xylella.

Om die reden neemt AVBS initiatief om een groepsaankoop voor deze apparaten te organiseren en met bedrijven die dit aanbieden in gesprek te gaan om een groepskorting te bekomen.  

Intussen is er een leverancier die interesse heeft een groepskorting aan te bieden. Daarom willen we weten in welke mate er interesse is bij de kwekers om dergelijke toestellen aan te schaffen. Eens de apparatuur aangeschaft zou worden, zullen wij ook opleidingen voorzien rond een correct gebruik van de toestellen om zo een betrouwbaar resultaat te bekomen.    

Momenteel zijn er twee belangrijke toestellen op de markt:  

  • Handmatig toestel: kleiner en handmatig te gebruiken: richtprijs 650 euro* per toestel, geeft enkel een ja/neen-resultaat, te vergelijken met een zwangerschapstest; 

  • Digitaal apparaat: richtprijs 8.000 euro*, 8 stalen per 20 minuten (meerdere stalen tegelijk te testen en real-time data gegenereerd)  
    * Prijzen zijn afhankelijk van omvang groepsaankoop

 

Geïnteresseerd in een eventuele aankoop? Neem voor meer info contact op met het AVBS-secretariaat of via info@avbs.be. Op die manier krijgen wij inzicht op het aantal bedrijven dat hier interesse voor zou hebben.