Menu

Innovatieve plattelandsinitiatieven getoond aan het grote publiek

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Tijdens de open dag op zaterdag 11 mei 2019 kunnen jong en oud van 14 tot 17 uur kennismaken met de vaak verrassende initiatieven in de land- en tuinbouw die op Europese en Vlaamse steun mochten rekenen. In Maldegem tonen Hans en Kathleen Van De Steene-De Buck hoe robots helpen op hun azaleabedrijf.

 

 

Dertien landbouwbedrijven en plattelandsinitiatieven in heel Vlaanderen nemen deel aan de campagne Land InZicht! Op zaterdag 11 mei nodigen ze iedereen uit om te kijken hoe Europa en Vlaanderen met het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) investeren in ons platteland.

Elke dag spant de landbouwsector in Vlaanderen zich in om de lat telkens weer hoger te leggen: om meer duurzaam en ecologisch te produceren, efficiënter met energie om te gaan, minder CO2 uit te stoten en zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Maar ook om het platteland een boost te geven en ons landschap te koesteren. En om bij te leren en te innoveren.  Als gezonde en economisch weerbare landbouwbedrijven waarin jonge boeren brood zien. Voor dit alles krijgen de landbouwers op het platteland steun vanuit Europa en Vlaanderen. Ook organisaties en bedrijven op het platteland krijgen steun om het sociaal weefsel te versterken, kwetsbare groepen een kans te geven, stukjes grond te herbebossen … In totaal is hiervoor meer dan 670 miljoen euro overheidssteun gereserveerd voor de periode 2014-2020.

De campagne Land InZicht! van het Vlaams Ruraal Netwerk zet deze initiatieven in de kijker. Tijdens de open dag op zaterdag 11 mei 2019 kunnen jong en oud van 14 tot 17 uur kennismaken met de vaak verrassende initiatieven in de land- en tuinbouw. In elke Vlaamse provincie leiden land- en tuinbouwers en projectpromotoren je rond op hun bedrijf of langs hun project. Zo tonen ze hoe ze de steun van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) in de praktijk toepassen.

In Oost-Vlaanderen telen Hans Van De Steene en Kathleen De Buck 600.000 azalea’s per jaar in Maldegem, stuk voor stuk wondermooie erkende streekproducten. Twee robots helpen hen daarbij en nemen de zware handarbeid voor hun rekening.

Ook in andere provincies en land- en tuinbouwsectoren vertellen initiatiefnemers honderduit over de projecten die ze opgezet hebben voor een vitalere sector. Meer informatie over de deelnemende landbouwbedrijven en projecten vind je op de website http://www.land-inzicht.be of via de facebookpagina van het Vlaams Ruraal Netwerk.