Menu

Interesse in deelname aan nieuw logistiek project?

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

PCS dient samen met Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) een project in over logistiek in de sierteelt. Voor dit project definitief goedgekeurd kan worden, wordt er gezocht naar bedrijven uit de sector die interesse hebben om deel te nemen. PCS zoekt bedrijven die willen participeren in een project voor de ontwikkeling van het logistieke model en/of hun eigen logistiek willen optimaliseren.

 

Logistiek een uitdaging

Een van de grote uitdagingen binnen de Vlaamse sierteelt is het optimaliseren van de logistiek. Hierin schuilen kansen om de rentabiliteit van de sierteeltbedrijven sterk te verhogen, en dit zowel voor lokale afzet als voor export. Als het project wordt goedgekeurd, zullen het VIL en het PCS een innovatief, gedigitaliseerd, logistiek samenwerkingsmodel ontwikkelen dat een rendabele toekomst voor de Vlaamse sierteeltsector verder moet ondersteunen.

In dit project willen we samen met de betrokken bedrijven een optimaal en toekomstgericht omnichannel logistiek model voor de Vlaamse sierteeltsector uittekenen, rekening houdend met de inplanting van tuinders, handelaars en klanten. Het model zal de sector toelaten om de rentabiliteit van de huidige activiteiten te verhogen en de opportuniteiten van een groeiende e-commerce maximaal te benutten.

Om de efficiëntieverbetering van een geoptimaliseerd logistiek model duidelijk te maken, zal een sectorbrede business case gemaakt worden op basis van vooraf gedefinieerde scenario’s. Ook zal een berekeningstool ontwikkeld worden, zodat individuele sierteeltbedrijven zelf de financiële impact van het model op hun rentabiliteit kunnen berekenen.

Tot slot is het de bedoeling een neutraal digitaal supply chain platform uit te werken voor de logistiek, dat naadloos aansluit bij de bestaande verkoopplatformen en ondersteunende digitale tools.

In afwachting van de goedkeuring van het VLAIO LA-traject, gaan we alvast op zoek naar diverse bedrijven actief in de Vlaamse sierteeltsector: telers, handelaars, transportbedrijven, tuincentra en aanbieders van gespecialiseerd materiaal en digitale oplossingen die willen participeren in de ontwikkeling van het logistieke model en/of hun eigen logistiek willen optimaliseren.

Heb je interesse om deel te nemen aan dit project? Neem alvast contact op met Dieter Blancquaert via dieter.blancquaert@pcsierteelt.be.