Menu

Internationale verplaatsingen van (seizoen)arbeiders

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Ook tijdens deze tweede lockdown blijven Europese verplaatsingen met het oog op arbeid in een cruciale sector mogelijk. Wel is het belangrijk over de juiste documenten te beschikken: het cross border-document, een COVID-19-attest en een ingevuld Passenger Locator Form (PLF).

 

Tijdens de eerste lockdown was het geen sinecure om (seizoen)arbeiders uit het buitenland naar België halen. De uitbraak van de coronapandemie zorgde ervoor dat vele Europese lidstaten soms streng controleerden op binnenkomend personenverkeer. Europese verplaatsingen met oog op arbeid in een cruciale sector blijven mogelijk, dit zowel voor de verplaatsingen over de weg, als via het luchtverkeer.

De (seizoen)arbeider dient duidelijk te kunnen bewijzen waarom men de verplaatsing heeft gemaakt. Hiervoor kan je een ‘cross border’ document en een zogenaamd attest covid19 (noodzakelijke verplaatsing in cruciale sector) bezorgen aan je werknemer. Beide documenten werden vertaald in het Engels, Frans, Duits, Roemeens, Pools en Bulgaars.

Het Passenger Locator Form (PLF) dient iedereen 48u voorafgaandelijk het betreden van ons land in te vullen. Dit kan op papier of digitaal. Ook hier werden vertalingen voorzien. Maar let wel: het document zelf moet in het NL, FR of ENG ingevuld worden, gezien onze nationale instanties er nadien mee aan de slag moeten om risicocontacten te contacteren. Als werkgever heb je bijkomend de verplichting om na te gaan of je werknemers dit document effectief hebben ingevuld. Is dit niet het geval, ondersteun hen hier dan bij.