Menu

Invloed van de droogte en hoge temperaturen op de bemesting

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

Door de aanhoudende droogte heeft het weinig zin om een bemesting uit te voeren. Door gebrek aan vocht kunnen de planten de voedingsstoffen niet opnemen waardoor ze in de bodem achterblijven. Door de droogte zullen bepaalde planten vroeger tot een groeistilstand gekomen zijn. 

Als bepaalde percelen toch voldoende vocht in de bodem hebben en de groei nog in de gewassen zit, wordt er aangeraden om eerst een stikstofstaal te nemen wanneer toch nog overwogen wordt om bij te bemesten met een snelwerkende meststof. 

Op die manier zal je een zicht hebben op de actuele stikstofvoorraad, beïnvloed door de bemesting eerder op het jaar, de mineralisatie,… . Het vochtgehalte van de bodem (door de begieting of mogelijks plaatselijke buien) zal de hoeveelheid stikstof beschikbaar voor de plant sterk beïnvloeden. Om een overbodige meststofgift, met een te hoog nitraatresidu als gevolg, te voorkomen, is een stikstofstaalname aan te bevelen. 

Door de aanhoudende droogte werden de verplichte stikstofstalen met bemestingsadvies vaak uitgesteld tot er toch wat regen zou vallen. Als er nog niet voldoende stikstofstalen genomen werden, bekijk dan goed waar je ze best laat nemen om er toch voldoende info uit te halen. Je kan het aantal verplicht te nemen stikstofstalen met bemestingsadvies raadplegen via het mestbankloket: ‘Staalname’ [Symbool] ‘Bodem’ [Symbool] tabblad ‘verplichte stikstofanalyses met bemestingsadvies’. Wanneer aan het aantal verplichte analyses niet voldaan is, moet je ermee rekening houden dat er volgend jaar 20% van je stikstofbemestingsruimte zal afgetrokken worden.  

Voor meer info kan je terecht bij  

Proefcentrum voor Sierteelt 
Dominique Van Haecke, Onderzoeker bemesting en teelttechniek 
E dominique.vanhaecke@pcsierteelt.be 
T 09/353.94.83 - M 0474/53.35.89  

AVBS 
Pieter Van Oost , Secretaris  
E pieter.van.oost@avbs.be  
T 09/326.72.13 -M 0479/29.42.78