Florall 2024 - foto Patrick Dieleman

Jubileumjaar goed ingezet

13 maart 2024

De voorjaarseditie van Florall was niet de grootste beurs wat aantal standhouders en bezoekers betreft, maar toch bleken de standhouders tevreden over de inhoud van bezoekers en contacten. Er was duidelijk vraag naar planten en dat maakt een dagje Florall sowieso interessant. 

In de wandelgangen was geregeld te horen dat iedereen uitkijkt naar een stevige periode met mooi voorjaarsweer, want die omstandigheden lokken consumenten naar de tuincentra. De rest volgt dan vanzelf. Met 68 producenten, 12 toeleveringsbedrijven en 1 exporteur was het aantal standhouders zeker niet slecht. De hal van Waregem Expo was mooi gevuld. Het voorjaarsaanbod bestond opnieuw uit een vrij compleet assortiment van groene en bloeiende kamerplanten naast allerhande visueel aantrekkelijke planten voor in de tuin, op het terras of in de woonkamer.  

Tijdens deze editie beoordeelde de vakjury, bestaande uit Lucien Verschoren (Vakgroep boomtelers AVBS), Evelien Calsyn (ILVO), Dominique Van Haecke (PCS), Dirk Ballekens (Belgische Tuincentra Vereniging) en Hartwig Moyaert (VLAM), 12 nieuwe cultivars en 4 verkoop- of marketingconcepten voor de Florall awards.  

Florall awards variety 

Bij de nieuwe variëteiten hanteerde de jury een aantal criteria, zoals klimaat- en toekomstbestendigheid, het uitzonderlijk karakter, de meerwaarde binnen het bestaande assortiment, de visuele aantrekkelijkheid en de totaalindruk.  

Het goud werd toegekend aan Pyracantha coccinea ‘Orange Star’, een inzending vanuit GrootGroenPlus, de Nederlandse partnerbeurs van Florall. De doornloosheid is volgens de jury een nieuwigheid binnen het assortiment. Verder zijn het groenblijvend blad en de gekleurde bessen een meerwaarde tijdens de winter. De Pyracantha is droogteresistent, de bloemen zijn interessant voor bijen en de vruchten trekken vogels aan. Het zilver ging naar Carpinus betulus ‘Frank Lagaert’. Deze haagbeuk, vermeerderd op de Zundertse kwekerij van David Bömer, valt op door zijn compacte groeiwijze en het fijne blad. De jury noemde het een inheemse Vlaamse bonsai die met een hoogte van 200 à 250 cm zeer geschikt is voor toepassing als solitair in kleinere tuinen, maar evenzeer als daktuinboom. Deze cultivar doet het goed onder iets drogere en warmere omstandigheden. De naam werd gekozen ter ere van Frank Lagaert van het PCS voor zijn inzet bij het zoeken naar een breed assortiment bomen geschikt voor het klimaat. Brons ging tenslotte naar Distylium ‘Coppertone’, een middelhoge en zeer gezonde groenblijvende struik die geschikt is voor middelhoge beplantingen. De jury onderstreepte het groenblijvend karakter en de mogelijkheid voor toepassing als bodembedekker. 

Florall awards concept 

Bij de nieuwe concepten beoordeelde de jury de creativiteit en het onderscheidend vermogen van het concept, alsook de meerwaarde voor de doelgroep. Daarnaast werd de commerciële haalbaarheid ingeschat. 

Het goud werd toegekend aan First Editions®, een reeks van 75 variëteiten die onder ditzelfde concept verkocht worden op het moment dat ze zich op hun mooist presenteren. “Door de planten aan te bieden als ze op hun mooist zijn, vernieuwt automatisch het aanbod in de winkel.”, aldus de jury. Ook het point of sale materiaal is visueel aantrekkelijk. Zilver ging naar een door Planten Stevens VOF ontwikkelde banner, die de kwaliteiten van het siergras Carex belicht en die aan de verkooptafel kan worden gehecht. Brons was voor ‘Plant of the future’, een concept waarmee planteninformatie wordt aangereikt via borden, labels en een ondersteunende website. Dat was een inzending van a.Sierplant.be (Geert en Ingrid Devriese – Luyssen). 

Voor de tweede keer mochten de bezoekers beoordelen welke nieuwe variëteit hen het meeste kon bekoren. De publieksprijs ging uiteindelijk naar de rijkbloeiende, witte Agapanthus africanus ‘White Willy’ van Agapanthus BV ging.  

www.florall.be

 

Florall awards variety

Prijsuitreiking Florall variëteit goud 2024 - foto Patrick Dieleman
GOUD

Het goud werd toegekend aan Pyracantha coccinea ‘Orange Star’, een inzending vanuit GrootGroenPlus, de Nederlandse partnerbeurs van Florall. Didier Hermans nam namens GGP de award in ontvangst.

 

Florall award zilver 2024 carpinus betulus - foto Patrick Dieleman
ZILVER

Het zilver ging naar Carpinus betulus 'Frank Lagaert', een haagbeuk met een compacte groeiwijze en daardoor uitstekend geschikt als solitair in kleinere tuinen of als daktuinboom.

Florall award zilver 2024 - Distylium Coppertone
BRONS

Brons ging naar Distylium 'Coppertone', een middelhoge en zeer gezonde groenblijvende struik die geschikt is voor middelhoge beplantingen.

Florall awards concept

Florall award 2024 - first editions - foto Patrick Dieleman
GOUD

Het goud werd toegekend aan First Editions®, een reeks van 75 variëteiten die onder ditzelfde concept verkocht worden op het moment dat ze zich op hun mooist presenteren.

Concept zilver Carex
 ZILVER

Zilver ging naar een door Planten Stevens VOF ontwikkelde banner die de kwaliteiten van het siergras Carex belicht en die aan de verkooptafel kan worden gehecht.

florall vj 2024 conc brons
 BRONS

Brons was voor 'Plant of the future', een concept waarmee planteninformatie wordt aangereikt via borden, labels en een ondersteunende website.

Florall awards 2024 - Agapanthus
 PUBLIEKSPRIJS

De publieksprijs ging uiteindelijk naar de rijkbloeiende, witte Agapanthus africanus 'White Willy' van Agapanthus BV.

 

 

 

Jubileum 

2024 is een jubileumjaar voor Florall. Noteer maar al in jullie agenda dat het dertigjarig bestaan van professionele vakbeurs op 20 augustus uitgebreid gevierd zal worden tijdens de najaarseditie van Florall. 

 

 

Feest - foto Hilde van Elsuwe