Menu

Kilometerheffing voor vrachtwagens

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

Op 1 januari 2019 werden in België twee wijzigingen doorgevoerd in de kilometerheffing voor vrachtwagens. In Vlaanderen wordt 38 kilometer toegevoegd aan het betalende wegennet van de kilometerheffing. In Wallonië werden de tarieven geïndexeerd.

Vlaanderen: 38 kilometer toegevoegd

De kilometerheffing is van toepassing voor vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton en opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode BC. Vlaanderen heeft drie trajecten aan het belastbare net toegevoegd. Het is logisch dat de nieuwe autosnelweg A11 (Brugge-Knokke) daar deel van uitmaakt, maar de twee andere nieuwe trajecten zijn regionale wegen die te lijden hadden onder ‘omrijdend verkeer’: het gaat over de N36 van Roeselare (R32) naar Zarren (N35) en over de N722 van Hasselt (N80) naar Sint-Truiden (N718).

De kaart waarop de trajecten zijn aangeduid, is te vinden op www.viapass.be .

Wallonië: tarieven geïndexeerd

Ook zijn er nieuwe tarieven van toepassing die Wallonië heeft ingevoerd vanaf 1 januari 2019, na indexering van de bestaande tarieven. Vlaanderen en Brussel hadden hun tarieven al geïndexeerd op 1 juli 2018.

De tabel is te vinden op www.viapass.be.

Toll4Europe zesde dienstverlener

Op 7 december 2018 hebben de gewestregeringen en Sofico in België de toetreding van Toll4Europe als dienstverlener voor de kilometerheffing in België goedgekeurd. Toll4Europe wordt daarmee de zesde -dienstverlener waarbij vrachtwageneigenaars een On Board Unit (OBU) kunnen bestellen om de gereden kilometers op tolwegen in België te registreren en nadien te factureren. Vrachtwageneigenaars hebben nu de keuze uit zes dienstverleners waarbij ze een OBU kunnen bestellen: Axxes, Eurotoll, Telepass, Tol4Europe, Total en Satellic.