Kwalitatief product als houvast voor onzeker voorjaar
“Voor de tweede keer op een paar jaar zijn het ongeziene tijden”, verzucht Koen Storme uit Oedelem (Beernem). Vooraleer er voor het bedrijf een rustigere winterperiode kan aanbreken worden de pelargoniums ingepot. Net als veel siertelers kijkt Koen met een enigszins bang hart naar wat de markt volgend jaar zal doen en hoeveel stoken economisch verantwoord is. Vader Patrick is er geruster in en blijft het bedrijfsmotto getrouw: “Een goed product verkoopt zichzelf.”
Als de winter nog moet komen, zijn siertelers al met de lente bezig. Bij Koen Storme worden de lentebloeiers - waaronder Primula Acaulis, Viola en Bellis - opgeplant tijdens het verkoopsseizoen van de chrysanten. Het oppotten van de Pelargonium volgt daar bijna naadloos op. De potchrysanten nemen bijna de helft van de omzet op het bedrijf voor hun rekening. Op jaarbasis wordt een kwart van de omzet gerealiseerd via de thuisverkoop. “Ons cliënteel bestaat uit liefhebbers. We hebben geen website, doen nauwelijks iets met sociale media, maar de klanten weten ons desondanks goed te vinden”, vertelt Koen. Het is moeder Agnes die het contact met de klanten voor haar rekening neemt. Koen staat in voor het de algemene leiding en het werk op het bedrijf. Afhankelijk van de seizoensdrukte schakelt hij tot 8 seizoenarbeiders in, in hoofdzaak Polen. Patrick is dan weer de chauffeur van dienst. Hij rijdt zo’n 120 keer per jaar naar de Duitse veiling Rhein-Maas in Straelen-Herongen, niet ver van het Nederlandse Venlo.
Er elke dag zijn
“Doordat we met volle vrachtwagens rijden, kunnen we de kosten per vracht beperken. We voelen ons goed bij de Duitse veiling en de Duitse markt. We kunnen er terecht met volle vrachtwagens, maar tegelijkertijd heeft de veiling haar familiaal karakter behouden”, legt Koen uit. Het transport naar de veiling is in het seizoen vijf dagen per week een dagtaak voor Patrick. Ondanks de tijd en kosten die dit met zich meebrengt is het aantal ritten terugschroeven geen optie. “Om succesvol via de veiling te vermarkten moet je kwaliteit leveren en er elke dag zijn. Sommige klanten kopen 3 tot 4 keer per week louter op onze naam. Dat toont aan dat je er altijd moet zijn.”
Grote maten
De structuur van het bedrijf en de teeltplanning zijn op de veiling en de Duitse markt gericht. Die Duitse klant wil een kwalitatief product, met grote maten: potmaat 19 en een diameter van 50 cm of meer zijn gegeerd. “De chrysantenverkoop is een markt die over de jaren heen op en neer gaat. Vorig jaar was een goed jaar; dit jaar was de handel wat terughoudend. Voor de grotere diameters ging het nog, maar de prijsvorming voor de kleinere diameters was dit jaar moeilijker”, evalueert Koen.
Pieken en dalen
Geel en wit zijn de kleuren die het altijd goed doen bij chrysant; dit jaar waren de typische herfstkleuren rood, bruin en oranje eveneens populair. “We kiezen altijd voor een mooie gemixte container. Door de thuisverkoop zitten we dicht bij de klant en voelen we ook in andere teelten wat goed ligt in de markt. Ook als vaste leverancier op de veiling zie je snel wat het goed en minder goed doet”, zegt Koen. Een eigen label om zich op de veiling te onderscheiden vindt Koen niet nodig. “Ze kennen onze naam en in een eigen label kruipt ook veel werk. Ik ben een kweker; het commerciële ligt mij minder. De veiling geeft op dat vlak een zekere rust, al brengt leveren aan de veiling wel een extra kostprijs met zich mee. De prijspieken die je in goede momenten hebt, zijn nodig, maar je moet ook de dalen kunnen aanvaarden.”
Afbreekbare folie
In Duitsland is duurzaamheid een thema. Op vraag van de veiling werkt Koen enkel met volledig taupekleurige recycleerbare potten. Ook de trays bestaan uit volledig gerecycleerd materiaal, en op de velden voor de chrysanten wordt al enkele jaren met een biologisch afbreekbare folie gewerkt. Over de ervaringen is Koen gematigd positief. “Het vraagt wat meer werk in het openzetten en de beworteling onder de pot verloopt iets moeizamer. In volle zomer zorgt de weerkaatsing van de zon op de folie ervoor dat de verdamping hoger ligt. Daarom hebben wij – zeker met onze lichte zandgronden – gekozen voor druppelbevloeiing in de pot. Dat vraagt dan weer aandacht voor vraatschade door konijnen aan de leidingen. Maar de voordelen zijn duidelijk: een propere pot en minder onkruidbestrijdingen. Daar doen we het voor.”
Vloeimatten
Naast de druppelbevloeiing wordt er in de zomer ook water gegeven met twee haspels. In de serre wordt er voor de andere teelten gewerkt met een bevloeiingssysteem op vloeimatten. Het water wordt aan de bovenkant van de licht hellende betonnen teeltvakken verdeeld en in het midden onmiddellijk weer afgevoerd. De vloeimatten houden het water vast. Het systeem bevalt Koen prima; alle planten krijgen op die manier evenveel water, waardoor er geen droge plekken zijn.
“We hopen dat de consument de weg naar de tuincentra blijft vinden.”
Onzekerheid
Het verwarmingsvraagstuk wordt een belangrijk item de komende maanden. Door het verwarmen met stookolie, de aanwezigheid van schermdoeken en het gebruik van grondverwarming hopen we de kosten onder controle te kunnen houden. Toch overheerst ook bij Koen de onzekerheid. “Kouder telen vraagt een langere teeltduur. Maar onze jaarplanning zit vrij strak. De Duitse markt vraagt grotere potmaten, waardoor we vroeg genoeg moeten beginnen en het niet te koud mag zijn in de serre. “We zullen dit jaar opteren om iets minder snel de verwarming op te zetten en zullen dag per dag evalueren. Zeker staande geraniums zijn gevoelig voor koude en vragen extra verwarming. Door de zonale geraniums enkele weken later in te potten en de planten iets langer in de warmste afdeling te laten staan, proberen we de stookkosten wat te drukken, zonder in te boeten aan kwaliteit. We hebben ook beslist om iets minder planten in te potten. We hopen op een zachte winter en vooral dat de consument de weg naar de tuincentra blijft vinden.”