Presidiumuitstap 2023 - Jarne Depaepe

Nieuwjaarswens van de voorzitter

9 januari 2024

Beste leden

Op het ledencongres van vorig jaar nam ik de fakkel van voorzitter van AVBS over van Filip Goossens. Nog niet goed wetend waar ik aan begon, en de eerste maanden wat op zoek naar mijn plaats in de hele structuur van AVBS en Boerenbond, kan ik nu wel zeggen dat ik mij best goed voel in deze rol. Het belang van een sectororganisatie is voor sommigen niet altijd even zichtbaar of duidelijk, maar na een jaar meedraaien kan ik wel zeggen dat onze belangen heel goed worden verdedigd.

Voor 2024 blijf ik positief vooruitkijken en zet ik graag mee de schouders onder nieuwe thema’s of projecten die zich aandienen. Wat 2023 betreft: het jaar loopt stilaan op zijn einde. Daarom is het goed om even terug te kijken naar wat er dit jaar binnen AVBS aan bod is gekomen. Dit is maar een greep uit de dossiers; de ruimte ontbreekt om hier alles te bespreken.

De lokale gilden zorgden voor een eigen aangepast programma voor de leden. De gilden van Zaffelare en Lochristi-Destelbergen verzorgden samen met de boomtelers Oost-Vlaanderen mooie realisaties tijdens Ambrosiana in Lochristi. In West-Vlaanderen fusioneerden de gilden Webos en ’t Westland tot een nieuwe gilde: West Growers. De boomkwekers maakten een interessante reis naar Canada.

Een ander thema dit jaar is net opgestart, namelijk: robuust ondernemen. Met steun van de provincie is hierrond in West-Vlaanderen een twee jaar durend project gestart. Bedrijven kunnen zich aanmelden om een robuustheidsscan te laten maken van hun bedrijf. Deze scan bestaat uit zeven thema’s: het algemeen management, de dagelijkse operationele werking, de arbeid, het welzijn van de bedrijfsleider, de administratie, de aan- en verkoop en tot slot het financiële luik. Door deze scan te laten uitvoeren, kom je te weten waar je sterke en vooral je zwakke punten zich bevinden.

Het dossier over Aveve zorgt nog steeds voor heel wat onrust binnen de productiesector. We delen de bekommernissen van de betrokken kwekers en houden de vinger aan pols. Begin volgend jaar wordt er op onze vraag een meet-and-greet georganiseerd op de nieuwe aanvoersite in Lochristi.

Op gebied van tewerkstelling hebben we dit jaar samen met Boerenbond de 100 dagen seizoenarbeid definitief kunnen vastleggen in de wet. Hiermee is toch wel een mooi resultaat bereikt voor de volledige productiesector. En we zijn tevreden dat de sector tuinaanleg – die niet van seizoenarbeid kan gebruikmaken – vanaf 2024 aan de slag kan met flexi-jobs.

Groen Groeien mag best trots zijn op de organisatie van het Internationaal Zwemvijvercongres in België. Meer dan 150 professionals waren erop aanwezig. Ze bezochten in Vlaanderen een week lang mooie projecten en woonden interessante lezingen bij.

Omdat we best trots mogen zijn op wat onze sector allemaal doet, hebben we dit gebundeld in een nieuwe brochure, Van pluk tot geluk. Hierin vertellen we wie we zijn, wat we doen, wat we al gedaan hebben en we staan ook stil bij het belang van planten voor ons welzijn. Deze brochure is verkrijgbaar op het AVBS-kantoor of kan je eenvoudig downloaden via de AVBS-website. Maak er zeker gebruik van.

Ik wens jullie een leuk eindejaar en een gezond en gelukkig 2024! 

Erik Boterdaele, voorzitter AVBS