Menu

Onzekerheid over export

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Ook in de buurlanden stijgt het aantal coronabesmetting sterk. In Frankrijk mogen tuincentra openblijven, maar moeten bloemenwinkels sinds begin deze week dicht, en mogen ook supermarkten geen bloemen meer verkopen. In andere landen mogen naast tuincentra ook de bloemenwinkels openblijven, maar is er minder verkoop. Royal FloraHolland heeft al aanvoerbeperkingen ingesteld. 

 

 

In Frankrijk mochten de bloemenwinkels nog open blijven tot vorige week, maar zijn ze vanaf deze week dicht. Afhalen en bezorgen mag wel nog. Ook grootwarenhuizen mogen geen bloemen of planten meer verkopen. Zelfs tuincentra mogen er geen snijbloemen meer verkopen, maar wél nog groene planten en bloeiende planten.   

In het Verenigd Koninkrijk mogen bloemenwinkels en tuincentra openblijven, met uitzondering van Wales, of indien lokale maatregelen dit opleggen. In Ierland zijn bloemenwinkels gesloten. 

In Duitsland gaat de horeca dicht, net als cultuurhuizen, theaters en bioscopen. Bloemenwinkels en tuincentra blijven voorlopig nog open. Wel gelden er scherpere hygiëne- en afstandsregels.  

In Nederland stijgt het aantal coronabesmettingen op nationaal niveau minder hard, maar zijn er wel regio’s waar het aantal wél nog stijgt en waarvoor een volledige lockdown overwogen wordt. De horeca blijft op nationaal vlak in ieder geval dicht als onderdeel van de gedeeltelijke lockdown. Alle winkels  waaronder tuincentra en bloemenwinkels blijven vooralsnog open. Publiek toegankelijke plaatsen zoals theaters, musea, pretparken en dierentuinen gaan voor twee weken dicht.  

Door de strengere maatregen in de buurlanden is er sprake van vraaguitval. Het zorgt ervoor dat Royal FloraHolland besloten heeft om vanaf woensdag een nieuwe aanvoerregulering op te leggen. Telers van gerbera, potchrysant en potroos mogen maar een bepaald percentage van hun normale dagvolume meer aanvoeren. De veilingmeester bepaalt per dag, per productgroep, het maximale percentage dat kwekers mogen aanvoeren voor de klok. 

Wat de invloed van deze marktsituatie op onze siertelers en boomkwekers is, is afwachten. De eindejaarsperiode is cruciaal voor onder andere de telers van Amaryllis, Poinsettia, Helleborus, Skimmia en kerstbomen. Ook voor veel azaleatelers is de eindejaarsperiode goed voor minimum 20 tot 40% van de afzet op jaarbasis. In de boomkwekerijsector gebeurt in de maanden november en december ongeveer 40 tot 50% van de omzet.