Menu

Openen ALLE tuincentra blijft cruciaal!

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

AVBS/Boerenbond blijft hameren op het opengaan van alle tuincentra in België. Om de overheid te tonen dat dat op een veilige manier kan, opent Peter Van Hulle, zaakvoerder van Intratuin, woensdag 8 april om 11 u. kort zijn deuren voor de pers. Mits inachtneming van social distancing en de nodige hygiënemaatregelen, zoals we die ook in supermarkten zien, kunnen tuincentra hun klanten op een veilige manier bedienen.  

 

#Lenteinuwkot, maar hoe?  

De lente en eerste zonnestralen doen de groene vingers kriebelen om de tuin, het terras of de huiskamer op te fleuren met bloemen en planten. Bloemen en planten zijn van belang voor onze omgeving en geestelijke gezondheid, nu nog meer dan anders. De vraag naar planten, groot en klein, voor de tuinen en de omgeving is momenteel heel groot. Onder de hashtag #Lenteinuwkot proberen burgers zoveel mogelijk van dat groen in huis te halen. Naast de planten die kunnen geleverd worden door lokale telers en postorderbedrijven is er nood aan meer verkooppunten. Het is dan ook bijzonder jammer dat slechts enkele verkooppunten de deuren mogen open binnen de huidige coronamaatregelen. Deze lentemaanden zijn de belangrijkste maanden van het jaar voor de verkoop van bloemen en planten.  

Het kán veilig  

Tuincentra die voeding en dierenvoeding verkopen, mogen en kunnen binnen de huidige COVID-19 maatregelen hun deuren openen voor verkoop van voeding, dierenvoeding, bloemen en planten. Zo ook Intratuin in Zwevegem waar op een correcte en veilige manier de deuren geopend zijn voor de klant. Uiteraard, enkel de afdelingen met bovengenoemde. Lang niet alle tuincentra krijgen op vandaag de toestemming om op die manier te openen, zowel door de federale maatregelen als door interpretaties ervan op regionaal niveau. Nochtans bewijst Peter Van Hulle met Intratuin in Zwevegem dat het op een perfect veilige manier ook kan. 

Afzet in de omgeving 

Voor lokale siertelers is het van enorm groot belang dat hun bloemen en planten alsnog bij de consumenten geraken. Bloemen en planten waar reeds maanden tot jaren aan gekweekt zijn, dreigen anders op de afvalhoop te belanden. Met het snel openen van alle tuincentra hoopt de sector nog een deel van de verkoop in deze topmaanden goed te maken. 

Brief aan minister Wilmès

In een brief aan Eerste minister Sophie Wilmès vroeg Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker al eerder om alle tuincentra te laten heropenen, weliswaar onder strikte voorwaarden inzake social distancing’. Dezelfde vraag werd eveneens gericht aan alle vice-premiers, aan de Vlaamse minister van landbouw Hilde Crevits en aan minister-president Jan Jambon.

Klik hier om de volledige brief te lezen.