Menu

OVAM ondersteunt asbestverwijdering

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

Het asbestprotocol voor de land- en tuinbouw wil landbouwers ondersteunen bij het asbestveilig maken van hun gebouwen. Dankzij bijkomende middelen uit het plan Vlaamse Veerkracht kan de landbouwsector ruim 1000 asbestdaken - omgerekend zowat 700.000 m² asbestdaken verwijderen. Het protocol is een samenwerking tussen de landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), het Vlaams Agrarisch Centrum (VAC) en OVAM, samen met landbouwminister Hilde Crevits en omgevingsminister Zuhal Demir.

 

 

Boerenbond en AVBS vinden het belangrijk dat bij de uitwerking van het asbestafbouwplan en de doelstelling om tegen 2040 asbestveilig te zijn, voldoende stimulerende en ondersteunende maatregelen worden genomen voor de land- en tuinbouw. Sinds 2018 hadden lokale besturen al de mogelijkheid om projecten voor bronophaling op te starten. Spijtig genoeg kon dit tot vorige week nog niet gebiedsdekkend gebeuren voor Vlaanderen en werden landbouwers niet altijd meegenomen als doelgroep.

We zijn dan ook verheugd dat dit sectorprotocol nu wordt uitgerold met bijkomend budget van de Vlaamse Regering via de relancemiddelen. Via het nieuwe protocol ‘Asbestafbouwbeleid voor de land- en tuinbouwsector’ kan dus elke land- en tuinbouwer in gans Vlaanderen zich nu aanmelden voor de subsidie.

De aanmelding hiervoor moet gebeuren via de OVAM. Je zal dan eventueel gecontacteerd worden door ABO, die meestal nog een check zal doen van de ingeschatte dakoppervlakte. Nadien word je gecontacteerd door de ophaler van asbest, om af te spreken om het juiste aantal containers voor asbest te plaatsen. Het ophalen en verwerken gebeurt volledig op de kosten van OVAM. Je dient het van het dak halen van de asbestcementplaten zelf te organiseren. Eventueel kan je dit zelf doen, maar check eerst hoe je dit veilig kan doen.

Het toegekende bedrag is beperkt tot 3 miljoen, dus het zal er op aankomen om je snel aan te melden. OVAM vraagt om je alleen aan te melden wanneer je concrete plannen hebt.