Menu

Terug naar Actualiteit >Paysalia plaatst klimaat centraal

Alle regio's

In Lyon vond eind november Paysalia plaats. In drie grote afzonderlijke zones kon de tuinprofessional kennis maken met technieken en thema’s van de toekomst.

 

 

 

 

Bloemenweiden op rol

In Wellgreen Village werd de nadruk gelegd op sportvelden, golfterreinen en het aanleggen en beplanten van grote oppervlakten. Veel aandacht werd besteed aan bodembewerking en –beheer, waterhuishouding en alternatieven voor gras. Hoewel dit laatste voor sportvelden minder van toepassing is, stuurt de Franse overheid er toch op aan om bij de aanleg van nieuwe sportinfrastructuren een bepaalde oppervlakte aan te leggen met veldbloemen. Een aantal firma’s speelde hier handig op in door ‘bloemenweiden op rol’ aan te bieden.
Net als bij graszoden zijn de rollen 2,5 m op 40 cm en wegen ze ongeveer 15 kg. Het enige visueel verschil bij
plaatsing is dat er geen grassprietjes te zien zijn, maar kleine tweezaadlobbigen van allerlei aard. De bloemetjes
worden dus in hun jongste stadium losgesneden en opgerold.Dit houdt in dat de ‘bloemenweiderollen’ niet –zoals gras– doorheen het hele jaar te verkrijgen zijn. De zaaiperiode moet immers gerespecteerd worden: de bloemenrollen kunnen niet gesneden worden als de plantjes al té groot zijn.

Elektrische grasmaaiers

Op vlak van beheer werden kosten nog moeite gespaard om milieuvriendelijke machines een voorkeurplaats te geven. Al van bij de inkomhal werd het publiek met de neus op de feiten gedrukt: beperkte CO₂-uitstoot en duurzame energie zijn van cruciaal belang. Een grote, groene, elektrisch aangedreven grasmaaier trok onmiddellijk de aandacht van het publiek. Milieuvriendelijk maaien op een hoger niveau; zoveel is duidelijk. Deze machine wordt deels aangedreven door zonne-energie van het zonnepaneel op het dak van de machine. Ook de lekvrije banden geven de machine een duurzaam karakter. Elektrisch aangedreven machines vormden een rode draad op Paysalia. Stihl zette duidelijk de toon: slechts 5 procent van de getoonde machines waren nog  aangedreven met een benzinemotor.

Klimaatbomen

Ook boomkwekers sluiten aan bij de klimaatverandering. Zowel de kwekers uit Zuid-Europa als uit onze buurlanden speelden in op de droogteproblematiek en stelden een ruim gamma klimaatvriendelijke planten ten toon. Olijfbomen, cypressen en andere zuiderse planten waren alom tegenwoordig. De getoonde wortelgeleidingssystemen en bewateringssystemen moeten helpen om extreme weersomstandigheden
op te vangen.

Carré Des Jardiniers

De ‘Carré Des Jardiniers’ is een onderdeel van Paysalia waar een aantal tuinarchitecten en jonge tuinaanleggers
het beste van zichzelf geven in grote, themagebonden pop-up tuinen. Enerzijds was deze zone een oase van rust in het beursgewoel; anderzijds was het een ontmoetingsplaats voor professionelen. De zone omvatte een bibliotheek voor tuinliefhebbers, een café voor de ‘jardiniers’ en een ruimte met workshops en meerdere informatiepunten. Opvallend was de pop-up tuin waarin het klimaat centraal stond. De ontwerper plaatste midden in het project een gigantische wereldbol om de bezoeker erop te wijzen dat er op wereldwijd niveau nog veel werk aan de winkel is. Ook het thema vergankelijkheid werd in beeld gebracht: een verroeste oldtimer, aangeplant en overwoekerd met klimplanten en varens.

Rocalia

Rocalia - een beurs in een beurs – legde de focus op minerale gesteenten in alle mogelijke vormen. Kasseileggers waren druk in de weer om hun vaardigheden te tonen. Ze deden dat in bestratingswerken, maar ook in decoratieve kunstwerken. Voor betonklinkers was op Rocalia geen plaats. Alle aandacht ging naar minerale gesteenten, in de meeste gevallen uit Franse en Italiaanse steengroeven. Het ontginnen van de gesteenten en de daarbij gebruikte machines zijn een wereld op zich. Ook het oneindig aantal nabewerkingen die nodig zijn om van een ruwe rotsblok een gepolijst tuinornament te maken, zijn weliswaar minder relevant voor de sector, maar toch interessant om kennis mee te maken. 

© B. Verelst
© B. Verelst
© B. Verelst
© B. Verelst
© B. Verelst
© B. Verelst
Naast grasrollen zijn nu ook
bloemenweiderollen beschikbaar
op de markt.
Deze grasmaaier trok de aandacht
door zijn elektrische aandrijving
en lekvrije banden.
Een verroeste oldtimer met klimplanten
en varens symboliseerde het thema vergankelijkheid.