Menu

Positieve sfeer op FLORALL

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

Een goed bezette FLORALL-vakbeurs, kwantiteit en kwaliteit in bezoekers en tevreden standhouders zorgden voor een uitgesproken positieve sfeer op deze najaarseditie.

 

 

 

 

Een oase van groen, zo zag de vakbeurs er vanop het verbouwde tussenverdiep in Waregem Expo uit. Geen stille oase echter, maar een levendige waar het brede assortiment van de Belgische sierteelt uitgestald werd. “We hebben eens een weekje geen bestellingen aanvaard; je kan je niet voorstellen wat voor een opluchting het was om eens ongestoord te kunnen doorwerken“, hoorden we een standhouder een eigenaardige interpretatie van het begrip ‘verlof’ geven. Anderen hadden een rustigere periode achter de rug, moesten nog aan het verkoopseizoen beginnen of hadden nooit echt een stilte in bestellingen gekend. Gemeenschappelijk
was echter de goesting om komend najaar de sierlijkste producten aan de handel aan te bieden.
Op de najaarseditie werd het vernieuwde VLAM exportconcept gelanceerd (zie verder in dit blad). Opvallend was ook de ruime belangstelling voor een FAVV-uiteenzetting over de gevolgen van de invoering van het plantpaspoort voor de tuincentra. De Nederlandstalige en Franstalige sessie werden georganiseerd door Belgische Tuincentra Vereniging. 

Trends in nieuwigheden

Vanzelfsprekend mochten de FLORALL-awards niet ontbreken. Ze bekroonden de markantste nieuwigheden op de beurs. Gezien de extra aandacht die de gelauwerde planten op de standen trokken, is deelname een aanrader voor elke standhouder die iets nieuws in de markt wil zetten. De jury zag een trend in de noviteiten  naar multifunctionele planten; planten die zowel kunnen geplaatst worden op het terras, balkon als in de volle grond. “Er komen meer en meer compacte tuinen; siertelers spelen hierop in met compacte planten. Ook zoeken mensen naar planten die tegen de hitte en droogte kunnen, iets waar siertelers ook rekening mee houden in hun zoektocht.” Winterhardheid is een ander kenmerk dat heel wat van de ingezonden nieuwigheden gemeenschappelijk hebben. We geven hier de laureaten mee.

GOUD - VARIËTEIT

Morus rotundiloba Mojo Berry (Matsunaga PBR)​

 • In handel gebracht door:
  Willy De Nolf nv, Waregem
 • Ontwikkeld door: Hajime Matsunaga
 • De plant geeft bessen van mei tot en met september en wordt slechts 1,5 m hoog. Geschikt voor elke tuin, zowel als solitair op een terras of patio of in een border.
 • Beoordeling van de jury: Goed bestand tegen droogte en hitte. Bloeit zowel op eenjarig als meerjarig hout, waardoor deze zonder zorgen kan worden gesnoeid.
  www.denolf.com

ZILVER - VARIËTEIT

Weigela florida ‘Picobella®Rosa’ (TVP2 PBR)

 • In handel gebracht door:
  Willy De Nolf nv, Waregem
 • Ontwikkeld door: Bert Verhoef
 • Deze cultivar geeft enorm veel bloemen in de bloeiperiode die duurt van mei tot oktober.
 • Beoordeling van de jury: Breed inzetbaar, in zowel pot als volle grond. Extra troef is dat het een drachtplant is voor bijen en insecten.

  www.denolf.com

 

 

 

 

 

 

BRONS - VARIËTEIT

Lagerstroemia x hybride ‘Miss Frances’

 • In handel gebracht door:
  De Vriese – Luyssen, Wingene
 • Ontwikkeld door: Cecil Pounders, USDA-ARS
 • Het is een plant die niet te breed wordt en een mooi takkenspel heeft. Dichte en krachtige vertakking met een goede bladdekking.
 • Beoordeling van de jury: Mooie combinatie van takken, bloem en blad. De plant geeft extra kleur aan de tuin van juli tot eind september.

  a.sierplant.be

 

GOUD - CONCEPT

#Easygreen

 • Ontwikkeld door: DW Plant, Lokeren
 • Doelgroep: Zowel tuincentrum als retail (bouwmarkt)
 • Een karconcept met een topkaart, aangevuld met railstrips en/of woblers, en ook een tafelconcept trekt #Easygreen de toepassingsmogelijkheden en veelzijdigheid van de groenkleurige Euonymus in het daglicht.
 • Boordeling van jury: Met de visuele ondersteuning een interessante blikvanger op het verkooppunt in het tuincentrum of de retail.

  http://vdwplant.be