Menu

Prestigieuze kasteeltuinen kiezen voor Belgische Betterbuxus

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

BetterBuxus® is de merknaam van resistente Buxusrassen, ontwikkeld door Herplant bvba uit Beerse. Een jarenlang en intensief veredelingsprogramma leidde tot vier unieke buxusrassen die resistent zijn tegen de welgekende buxusschimmel Calonectria pseudonaviculata. De vermarkting gebeurt in trapsgewijze exclusiviteit. Historische tuinen zijn alvast overtuigd.

 

 

Intensief veredelingsprogramma

Reeds in 2007 startte buxuskwekerij Herplant uit Beerse samen met ILVO de ontwikkeling van een veredelingsprogramma met als doel buxusrassen  te ontwikkelen die resistent zijn tegen de gevreesde schimmelziekte Calonectria (oude naam: Cylindrocladium). De basis van deze veredeling was de zeer uitgebreide collectie Buxus bij Herplant. Met DNA-onderzoek werd het genus Buxus beter in kaart gebracht. Het hebben van een brede collectie rassen en soorten bleek een troef voor de ontwikkeling van duurzame oplossingen.
Al deze soorten werden uitgebreid getest op ziektegevoeligheid, winterkleur, vorstresistentie, groeiwijze, enzovoort. Op die manier werd een volledig overzicht van de eigenschappen verkregen. Dit was een mooie basis om te starten met kruisen. Momenteel zijn er meer dan 100 kruisingscombinaties uitgeprobeerd met duizenden zaailingen. Deze zaailingen werden vervolgens geïnoculeerd met schimmelsporen zodat de minder gevoelige en resistente planten geselecteerd konden worden. Van meer dan 10.000 zaailingen bleven er uiteindelijk 150 over die dan verder getest werden op andere planteigenschappen. Uit deze
150 planten werden 4 hybriden geselecteerd voor introductie op de markt onder de merknaam BetterBuxus®.

Na de veredeling… de productie

Na deze intensieve veredeling werd het in 2015 tijd om de productie van de vier geselecteerde hybriden op starten. “Intussen zijn er meer dan één miljoen jongplanten aanwezig die allen gestekt werden van de geselecteerde moederplanten. Deze brede basis geeft ons nu de mogelijkheid om sneller grotere partijen te produceren”, vertelt Didier Hermans van Herplant.
Voor de vermeerdering en productie op grote schaal heeft Herplant een unieke partner gevonden in kwekerij De Vos–Hertschap uit Lokeren. Naast de productie versterken zij elkaar met het verder uitrollen van de nieuwe hybride rassen door onder andere samen deel te nemen aan internationale beurzen.

Exclusieve soorten enkel voor liefhebbers

Na het vele werk voor de veredeling en vermeerdering van de selectie, is het belangrijk om deze unieke rassen ook op een correcte en strategische manier in de markt te zetten. De resistente soorten komen niet op de vrije markt maar zullen verdeeld worden via zogenaamde ambassadeurs. “Deze ambassadeurs maken deel uit van ons trouw klantenbestand. Ze hebben veel ervaring in het werken met buxus. Op hun beurt kunnen ze klanten correct informeren over de eigenschappen en  verzorging. Deze ambassadeurs schatten de nieuwe soorten naar waarde en weten daar naar te handelen”, zegt Didier duidelijk. “Daarmee willen we vermijden dat de soorten van BetterBuxus® als een louter commercieel product van bij het begin voor iedereen beschikbaar worden.” Volgens deze strategie verloopt de verkoop de eerstvolgende jaren exclusief door Herplant voor de meeste Europese landen. Voor Duitsland werd reeds een exclusieve samenwerking aangegaan met de firma Bruns. Vanaf het najaar 2020 zal een eerste grotere productie klaar zijn voor verkoop. Vanaf dan zullen ook enkele tuincentra en tuinaanleggers kunnen verkopen. De beschikbare maat is voorlopig pot 13, later volgen logischerwijs de grotere maten.

Historische tuinen als pioniers

Buxus is niet weg te denken in historische tuinen. Door de schimmelziekte werd naar alternatieve plantensoorten gezocht, maar meestal met matig of slecht resultaat. Veel grondsoorten zijn nu eenmaal niet geschikt voor alternatieven en de meeste planten beschikken ook niet over het sterke recuperatievermogen na intensieve snoei. Buxus is dus onmisbaar in deze strakke broderietuinen. Eigenaars van historische tuinen zoeken al lang naar duurzame oplossingen voor deze vervelende schimmelziekte. Gezien velen ook trouwe klant zijn bij Herplant, krijgen de historische tuinen een prominente rol in de lancering van BetterBuxus®. In Frankrijk wordt samengewerkt met Château de Villandry. “Deze prachtige klassieke tuin heeft veel Buxus en is eind 2019 gestart met de vervanging van het eerste vak in de ‘Jardin Potager’. In februari 2020 werd een tweede vak vervangen en voor het najaar worden nog twee andere vakken voorzien.”
Herrenhausen Garten in Hannover is in april gestart met de eerste testen van drie rassen. In totaal zijn meer dan 50.000 planten aangeplant in deze drie historische tuinen. Op termijn zal blijken welke rassen het meest geschikt zijn voor lage toepassingen en welke meer voor hogere toepassingen. Ook de omstandigheden en grondsoorten kunnen fel verschillen van locatie tot locatie zodat maatwerk aangewezen is. Veel andere historische tuinen hebben ook reeds interesse getoond.

Geloof in geliefde plant

Deze vier unieke rassen zijn de vruchten van een project dat jarenlang geleden werd opgestart. “Dankzij het team van ILVO dat van bij het begin geloofde in dit programma en hieraan ook heel hard heeft meegewerkt, hebben we nu een uniek product waarmee we de toekomst van een veel gekoesterde plant kunnen versterken. Mijn drijfveer om te starten met het veredelingsprogramma en later de lancering van de nieuwe soorten is altijd de liefde voor en het geloof in de buxusplant geweest. Tijdens het hele traject kom je met vele ‘lotgenoten’ in contact die dezelfde passie delen. Dat maakt het een boeiende en hoopvolle missie”, aldus Didier Hermans.