Menu

Rozenkwekerij Lens Roses: geen rozen zonder advies

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

Al 150 jaar kweekt Lens Roses uit Oudenburg de meest uiteenlopende rozen. Naast het indrukwekkende assortiment biedt de gerenommeerde rozenkweker uit Oudenburg de professionele tuinaannemer ook advies: van ontwerp over rozenkeuze tot onderhoud.
 

 

 

De firma 'Boomkwekerijen Louis Lens' werd opgericht in 1870, en bevond zich in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (bij Mechelen). In 1992 namen Rudy en Ann Velle-Boudolf de kwekerij over en verhuisden deze naar het West-Vlaamse Oudenburg. Eind vorig jaar werd Lens Roses nog erkend als nieuwe hofleverancier. Een bekroning van het voortdurend streven naar de verbetering van producten en diensten.

Breed assortiment

“Het assortiment rozen omvat meer dan 800 verschillende soorten, van elegante oude struikrozen tot klimrozen, liaanrozen, bodembedekkende rozen, moschatahybriden, Engelse (Austin) rozen, botanische rozen, theehybriden en trosrozen, stamrozen, ... Kortom, de meest waardevolle tuinrozen”, stelt Rudy. Op de rozenkwekerijen vind je een tuin van meer dan 2.500 m² en tal van rozenborders. In het voorjaar (april) staat de orangerie prachtig in bloei met een aantal zeldzame liaan- en klimrozen.

Nieuwe creaties

Een belangrijke activiteit is het zoeken naar nieuwe rozenvariëteiten. Daarbij gaat de aandacht de laatste jaren voornamelijk naar moschatahybriden, een groep herbloeiende gezonde heesterrozen met een natuurlijk karakter. “Het is een hele uitdaging om nieuwe rozen te ontwikkelen. Het is een boeiende wereld waar kunst en wetenschap samenkomen. De zoektocht naar resistente planten met originele kleuren en vormen houdt nooit op”, getuigt Rudy.

Twee trends

Twee trends tekenen zich af in de huidige rozenmarkt. Enerzijds doen de rozen met grote ouderwets gevulde bloemen (zoals de Engelse rozen) het goed. Anderzijds zijn ook de rozen die de biodiversiteit vergroten populair. Het gaat dan om rozen  met enkele of halfgevulde bloemen die hun meeldraden tonen en op die manier insecten en bijen aantrekken en rozen die bottels maken zodat ze meer vogels naar de tuin lokken. Rozen als voedselbron voor de natuur. Jaarlijks presenteert Lens Roses zo’n twee tot drie nieuwe soorten.

Maak van je rozen een succesproject

Alles voor een succesvolle rozenaanplant begint bij een goede bodem, een juiste standplaats en een correcte pH en voeding. De bodem moet een goede structuur hebben. Dit wil zeggen: geen storende lagen, voldoende organisch materiaal en bodemverbeteraars. Rozen kunnen drie tot vier keer per jaar bloeien. Je moet ze dus in dezelfde mate aangepast bemesten voor een optimaal resultaat. “Je kan deze combineren met rozen met enkelvoudige, halfgevulde en gevulde bloemen voor meer differentiatie in de bloeitijdstippen. Op die manier breng je meer biodiversiteit in je tuinen”, aldus Rudy.

Hittebestendig

Rozen zijn hittebestendiger dan de klassieke tuinplanten, omdat ze wel tot drie meter diep kunnen wortelen. In het najaar rozen aanplanten met blote wortel geeft de beste slaagkansen voor een succesvol rozenproject in je tuinen. Wil je toch water geven dan zijn sprinklersystemen uit den boze. Deze werken ziekten zoals sterroetdauw in de hand. Het is beter om de bodem te mulchen, waardoor je ze beschermt tegen uitdroging.

Van klein tot groot formaat

Vanaf half november tot half april kunnen rozen met blote wortel afgehaald of geleverd worden. Een containerveld met rozen in pot geeft de gelegenheid om tijdens de zomermaanden uit een ruim assortiment te kiezen. De afzet gaat voor ongeveer de helft naar tuinaannemers en tuincentra. In toenemende mate wordt er online besteld en geleverd bij tuinaannemers. Daarvoor ontwikkelde Lens Roses speciale kratten en palletboxen voor transport van de planten naar de klant. “In de toekomst zien we mogelijkheden om volumineuze planten, zoals klimmers van twee meter hoogte aan te leveren. Hierbij maken we gebruik van  Air-pots. Het voordeel hiervan is dat er na het planten een zeer snelle ontwikkeling is van het wortelgestel waardoor de hergroei meer kans op slagen heeft”, aldus Rudy. Momenteel is dit systeem nog in proef. In afwachting hiervan heeft het bedrijf sedert dit jaar meer klimmers in groot formaat pot beschikbaar. Deze zijn interessant om al vlug wat volume in de tuin te hebben.

Kweken met advies

Lens Roses verkoopt niet enkel rozen, maar wil ook de kennis van de rozenteelt bij particulieren en professionelen vergroten. In maart organiseert het bedrijf snoeicursussen. Een zorgvuldige snoei verjongt de plant en garandeert een goede bloei. In juni zijn er geleide wandelingen tussen de bloeiende rozen en in het najaar is er een rozenbotteldag. Aanvullend vinden voordrachten plaats voor zowel particulieren als professionelen onder het motto ‘kweken met advies.’ Deze sessies kunnen handelen over de optimale bodem, herkennen en voorkomen van ziekten en plagen, bemesting, snoei, … Wie dan nog opziet tegen het snoeien van de rozen, kan Lens Roses inschakelen om de tuinrozen te komen snoeien.

Ontwerpservice

Tuinaannemers kunnen voor hun projecten beroep doen op de expertise van het bedrijf. “Professionele tuinaannemers geven we graag advies bij ontwerp en aanleg of de zoektocht naar die ene specifieke roos.  Border, tuin, bedrijfsgroen, openbaar groen, … we ontwerpen het. We zien ook dat meer en meer tuinaannemers een beroep doen op deze expertise”, zo is de ervaring van Rudy. Het plaatsen van de juiste plant op de juiste plaats is daarbij de hoofdbekommernis. “Want daar is tenslotte iedereen bij gebaat”, besluit Rudy.