Menu

Sierteeltproducten mee in de hoevewinkel

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Om sierteeltproducten ondanks de strenge maatregelen, toch tot bij de consumenten te krijgen, blijft AVBS zoeken naar mogelijke oplossingen. In samenwerking met Boerenbond, Ferm, VLAM en Steunpunt Korte Keten, is een platform opgestart om siertelers te ‘matchen’ met hoevewinkels die voeding verkopen.

 

 

Onze betrokkenheid begint stilaan overbodig te worden want de siertelers en hoevewinkels vinden elkaar zelfs zonder onze tussenkomst. Een zeer goede zaak! Echter kunnen we op die manier de hoeveelheid concrete ‘matches’ moeilijk inschatten.

We zouden graag het succes van de campagne in kaart brengen. Daarom willen we vragen om aan ons kenbaar te maken of u reeds een samenwerking met een hoevewinkel heeft opgestart. Dit mag per mail, gericht aan bart.verelst@avbs.be. Een onschuldige hand zal 10 deelnemers aanduiden die gratis het ‘zakboek voor de klimaattuin’ zullen thuisgestuurd krijgen.

 

Hoevewinkels kunnen, omwille van het feit dat er voeding verkocht wordt, open blijven binnen de strenge coronamaatregelen. Mits een toelating detailhandel van het FAVV en een aanpassing in het KBO mag iedere hoevewinkel ook aan assortimentsuitbreiding doen. In dat geval kunnen hoevewinkels ook andere producten waaronder plantgoed en sierteeltproducten aanbieden. Eigen producten moeten wel het hoofdaandeel van de hoevewinkel blijven uitmaken (minstens 50%).

Nieuw platform

Verschillende hoevewinkels in Vlaanderen bieden sinds twee weken reeds  – mede uit solidariteit – plantgoed  aan in hun winkels. Om meerdere hoevewinkels te matchen met een nabijgelegen sierteler, stelt AVBS in samenwerking met Boerenbond, Ferm, VLAM en Steunpunt Korte Koten een platform op. De bedoeling is dat geïnteresseerde siertelers zich aanmelden via onderstaande korte formulier. Hoevewinkels doen hetzelfde via de website van Steunpunt Korte Keten. Achter de schermen wordt dan een match gezocht welke sierteler het makkelijkst planten kan leveren bij welke hoevewinkel. Beide partijen worden met elkaar in contact gebracht en kunnen een samenwerking opstarten.

We willen hierbij benadrukken dat de hoofdzaak van de hoevewinkel nog steeds eigen producten moeten blijven, planten mogen absoluut niet het hoofdzakelijke product worden.

Rechtvanbijdeboer en groenvanbijons

Hoevewinkels die een samenwerking opstarten met een sierteeltbedrijf kunnen hun fiche op www.rechtvanbijdeboer.be uitbreiden met een extra zoekfilter. VLAM Korte Keten zal het aanbod extra in de kijker zetten. Rechtvanbijdeboer.be is immers dé website waar de consument momenteel op zoek gaat naar lokale producten uit de korte keten. 

Naast dit initiatief is ook het platform voor webshops die bloemen en/of planten aanbieden nog steeds operationeel via groenvanbijons.be. Telers die zich graag nog willen aansluiten, kunnen dit nog steeds melden via info@groenvanbijons.be .

Samen werken we aan zoveel mogelijk #lenteinuwkot!

 

Registratie samenwerking hoevewinkel

                                                                           AVBS,Boerenbond, Ferm, VLAM en Steunpunt Korte Keten 
                                                                           gebruikt worden voor het vinden van een hoevewinkel en de
                                                                           verdere praktische uitvoering ervan. (verplicht)