Menu

Sneltesten voor werknemers in land- en tuinbouw

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

De federale overheid stelt een groot aantal sneltesten ter beschikking van ondernemingen. Het gaat hier niet over de klassieke PCR-tests die geanalyseerd moeten worden in een labo, maar over sneltesten die al na 15 minuten een resultaat geven. Hierdoor wordt er heel wat tijd gewonnen en wordt voorkomen dat er een snelle verspreiding is van een besmetting. De testen zijn bedoeld voor die sectoren en ondernemingen waar telewerk vrij moeilijk of onmogelijk is. Er moet bovendien ook een reëel risico zijn op een besmetting of een uitbraak. Eén van de risico-aspecten is het gegeven dat een relatief grote groep van werknemers in dezelfde ruimte of op dezelfde plaats aan het werk is. De land- en tuinbouwsector komt dus zeker in aanmerking .

De bedoeling van de sneltesten is veel vlugger te kunnen detecteren of er een besmetting is met Covid-19. Er kan op plaatsen waar heel wat werknemers samenwerken tot twee keer per week worden getest en dit vier weken lang. Daarnaast dienen alle geldende veiligheidsregels onverkort te worden toegepast. De test is vrijwillig en de werknemers kunnen niet verplicht worden om de test te ondergaan. Wanneer een werknemer positief zou testen, volgt er een extra PCR-test als extra controle en start de contactopsporing.

Tuinbouwbedrijven die gebruik wensen te maken van deze sneltesten, dienen contact op te nemen met hun externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Het zijn trouwens de artsen of de verpleegkundigen van deze dienst die de sneltesten zullen afnemen. Zij bepalen ook de periodiciteit van de testen. Ook al zijn de testen zelf gratis, de prestaties van de externe dienst zullen wel gefactureerd worden.