Menu

Vacatures seizoenarbeid via VDAB delen in heel België en Europa

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

VDAB en Boerenbond werken samen om burgers toe te leiden naar de seizoenarbeid in Vlaanderen. VDAB richt zich daarvoor in de eerste plaats naar inwoners in Vlaanderen. Op jouw vraag kan VDAB die vacatures ook bekend maken in Brussel, Wallonië en Duitstalig België door samenwerking met Actiris en Forem. En dankzij de samenwerking met Eures kan dat nu ook in Europa.

 

 

Publiceer altijd eerst je vacature via VDAB

Dat kan online via het vacature-aanmeldingsformulier. Of bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). Je kan ook werken via MijnVDAB, je persoonlijke account bij VDAB. Je kan je ook registreren via diezelfde link.

Publiceer je vacature minstens 9 weken op voorhand en kies bij publiceren voor de optie: 'Ik wil dat VDAB me helpt om geschikte kandidaten te vinden'. Dat heet ‘een vacature in gedeeld beheer’ en is noodzakelijk om je vacature ook buiten Vlaanderen te kunnen publiceren via VDAB.

Tijdelijk in 2022

Naar aanleiding van de situatie in Oekraïne kunnen Oekraïners 'tijdelijke bescherming' aanvragen. Nieuwkomers met dit statuut hebben recht op huisvesting, sociale zekerheid en krijgen onmiddellijk toegang tot de arbeidsmarkt. Zij mogen dus in België werken en moeten geen wachttijd doorlopen.

Wil je je vacature ter beschikking stellen van deze nieuwkomers, voeg dan #werkplekvrij toe aan de titel van je vacature of aan de titel van een eerder gepubliceerde vacature. Je leest er alles over via de pagina werkplekvrij.

Je vacature delen met het Brussels Gewest

Alle VDAB-vacatures worden automatisch gedeeld met Actiris (Brussel). Hiervoor moet je verder niets doen.

  • Je vacature delen met Wallonië en/of Duitstalig België:

Vermeld bij de aanvraag tot publicatie van je vacature dat je de vacature ook in Wallonië wil laten publiceren, een VDAB-consulente doet dan het nodige.

Je kan ook, met vermelding van het VDAB-vacaturenummer, mailen naar interregionale experts bij VDAB:

  • Je vacature delen in Europa:

Eures staat voor European Employment Services en is een netwerk van alle arbeidsbemiddelingsdiensten in de Europese Economische Ruimte (EER). Eures heeft een databank met vacatures en CV’s van kandidaten. Deze dienstverlening is gratis.

Er zijn 3 kanalen om CV’s uit het buitenland te ontvangen. We raden jullie aan om - indien mogelijk - alle kanalen te gebruiken, omdat ze elkaar aanvullen.

          Via het Europees netwerk

Eures verspreidt de vacature via haar Europees netwerk. Hierdoor wordt de vacature ook op de site van de arbeidsbemiddelingsdienst in het buitenland gepubliceerd.

Publiceer jouw vacature op vdab.be. Stuur daartoe een mail naar international@vdab.be  (= Eures/VDAB Internationaal) en vermeld het VDAB-vacaturenummer.

CV’s / E-mail-adressen van kandidaten komen binnen bij Eures, die naar de werkgevers worden doorgemaild. Per teelt ontvangen alle werkgevers dezelfde CV’s. Werkgevers nemen op hun beurt zelf contact op met de kandidaten.

          Via de Eures-site

Om extra kandidaten aan te trekken die rechtstreeks bij jou kunnen solliciteren, raden wij aan om deze vacature ook hier bekend te maken.

Publiceer je vacature in het Engels op vdab.be, zodat die automatisch ook zichtbaar is op Eures. Hierdoor kunnen kandidaten rechtstreeks bij jou solliciteren. Geef het vacaturenummer door via international@vdab.be zodat VDAB jouw vacature ook op workinflanders.be kan publiceren.

Je kan ook een eigen account aanmaken op de Eures-site. Registreer je daartoe als werkgever.

Maak de profielen aan die je zoekt en bekijk de CV’s die al beschikbaar zijn op Eures. Stel de automatische matching in. Van zodra er een nieuwe CV binnenkomt die aan je profiel beantwoordt, krijg je een bericht in je mailbox.

          Wat met kandidaten van buiten Europa?

Indien jouw Nederlandstalige vacature 3 weken na publicatie op VDAB.be niet ingevuld raakt,kan je makkelijk een werkvergunning aanvragen voor 90 dagen voor een kandidaat werknemer uit een niet EU-land.

 

Samengevat

  • publiceer je vacature in het Nederlands en indien mogelijk ook in het Engels op vdab.be
  • stuur een mail naar international@vdab.be, met de VDAB-vacaturenummers en laat hen weten of je ook open staat voor kandidaten van buiten Europa.