Menu

Vanaf 1 januari 2018 aanpassingen kilometerheffing goederenvervoer over de weg

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

Vanaf 1 januari 2018 veranderen vier zaken aan de huidige kilometerheffing. De gewestregeringen beslisten om de tarieven per kilometer te wijzigen in de drie gewesten van België. Vlaanderen en Wallonië breiden hun betalende tolwegennet uit. De drie gewestregeringen voegen ook een nieuwe categorie tolplichtige voertuigen toe en wijzigen het boetesysteem.
De Vlaamse regering besliste om 157 kilometer betalende tolwegen toe te voegen aan het bestaande netwerk van 2.225 kilometer. Wallonië voegt 4 kilometer toe aan het netwerk van 2.410 kilometer. In Brussel gold er al een tolheffing op alle snel- en andere wegen in het gewest.
Al eerder was aangekondigd dat de tarieven voor het Sofico-netwerk in Wallonië aangepast worden op 1 januari. In Vlaanderen en Brussel wordt op diezelfde datum een differentiëring ingevoerd van de tarieven voor Euro V en Euro VI voertuigen. Bij de tarieven voor een Euro V voertuig komt er 1 eurocent bij.

Ook het boetesysteem wijzigt op 1 januari 2018. In plaats van het eenheidstarief van 1.000 euro voor een vastgestelde overtreding, komt er een variabel tarief volgens de ernst van de overtreding.


Meer info op www.viapass.be