© J. Van Bavel

Vanggewassen mogen tot 30 september worden ingezaaid

15 september 2022

Vlaams Minister van omgeving Demir reageerde bevestigend op onze vraag om de uiterste inzaaidatum van vanggewassen uit te stellen tot 30 september.

De afwijking geldt voor volgende bepalingen uit het Mestdecreet:

Type 2 en type 3 meststoffen mochten opgebracht worden na de oogst van de hoofdteelt en uiterlijk tot 1 augustus op voorwaarde dat er uiterlijk 15 september een vanggewas ingezaaid wordt.

Op percelen in de gebiedstypes 1, 2 en 3 moet een nateelt ingezaaid worden of moet er uiterlijk 15 september een vanggewas ingezaaid worden als de hoofdteelt uiterlijk 31 augustus geoogst is. Dat is de zogenaamde basismaatregel vanggewassen.

Op percelen in de gebiedstypes 2 en 3 is een extra verplichting voorzien voor het inzaaien van vanggewassen. Op die percelen moet een doelareaal aan vanggewassen gerealiseerd worden. Om mee te tellen voor het doelareaal, moeten de vanggewassen uiterlijk 15 september ingezaaid zijn; uitgezonderd na de oogst van aardappelen en maïs waar de inzaaidatum 15 oktober is.

De versoepeling op de inzaaidatum geldt voor de datum van 15 september, op de inzaaidatum van 15 oktober wordt niet afgeweken.