Menu

Veilig bloemen en planten kopen in tuincentrum

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Zeer recent heropende Intratuin Zwevegem. De zaakvoerder Peter Van Hulle wil aantonen hoe hij op een veilige manier zijn tuincentrum heeft kunnen openen en welke maatregelen hiervoor dienen genomen te worden.

 

 

 

 

Aan de aanwezige pers van PlattelandsTV, FocusWTV, de Krant van West-Vlaanderen, Boer & Tuinder en VILT gaf AVBS-secretaris Pieter Van Oost deze voormiddag duiding bij onze vraag om alle tuincentra zo snel mogelijk op een veilige manier te openen.

Voor veel siertelers, in het bijzonder de perkplantentelers en andere seizoen producten wiens producten nú leverklaar zijn, is het van levensbelang voor onze bedrijven dat de tuincentra weer openen om hun planten te kunnen verkopen. Perkplantenteler Wim Vansteenkiste (Vivaplants) en aardbeiplantenteler Johan David en Wouter David (Dataflor) bevestigen dit standpunt. Zouden de tuincentra pas heropenen na 10 of 15 mei, dan zijn de planten al onherroepelijk verloren.

Johan David, Wim Van Steenkiste en Wouter David bij een kar met aardbeiplantjes die Dataflor net leverde. (foto © Patrick Dieleman)

 

De locatie van Intratuin Zwevegem is een perfecte illustratie van hoe alle (hygiëne)maatregelen te respecteren. Voordeel is dat de klanten al bekend zijn met de voorschriften in supermarkten.

Peter Van Hulle heeft 3 Intratuinfilialen. In Zwevegem is het perfect gelukt om met de gemeente en de lokale politie overeenstemming te bereiken over de te nemen veiligheidsmaatregelen.

Peter ambieert de overige 2 vestigingen in Lovendegem en Maldegem ook snel opnieuw te kunnen heropenen. Maar het feit dat winkels die dierenvoeders verkopen ook bloemen en planten mogen verkopen wordt helaas niet in elke gemeente op dezelfde manier geïnterpreteerd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

De volgende maatregelen werden genomen:

  1. Medewerkers dragen een veiligheidshesje met de vraag minimaal anderhalve meter afstand te houden.
  2. Klanten kunnen hun handen wassen en afdrogen bij het betreden en verlaten van de winkel.
  3. Karren worden voor gebruik ontsmet door een medewerker.
  4. Iedere klant wordt uitgenodigd om een karretje te nemen
  5. Er wordt maximaal 1 klant per 50m² winkeloppervlakte toegelaten, in voedingswinkels is dit 1 per 10m².
  6. Aan de kassa's duiden lijnen de afstand aan die wachtende klanten dienen te respecteren.
  7. De kassabediende en klant worden van elkaar afgeschermd door middel van plexiglas.
  8. Er wordt gevraagd elektronisch te betalenVeilig bloemen en planten kopen in tuincentrum