Menu

Verstrengde coronamaatregelen in buurlanden verstoren Vlaamse sierteeltmarkt

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

De laatste weken en maanden hebben de coronamaatregelen de afzetkanalen van onze Vlaamse sierteeltproducten opnieuw sterk beïnvloed. De afzetkanalen in eigen land blijven open; dat is alvast een zeer goede zaak. Maar in Duitsland en Nederland gaan niet-essentiële winkels dicht.

 

 

Maatregelen in Nederland vanaf 15 december 2020

Nederland sluit de deuren vanaf 15 december. Alle niet-essentiële winkels moeten dicht, waaronder ook bloemenwinkels en tuincentra. Uitzondering hierop zijn winkels waar kerstbomen en bloemen buiten kunnen worden verkocht. Tankstations,waar in Nederland ook vaak bloemen worden verkocht, blijven open. Mogelijk zal het belang van dit afzetkanaal komende weken toenemen. Verder zijn de online mogelijkheden in Nederland voor de verkoop van bloemen en planten al enigszins ontwikkeld en wordt daar ook een toename verwacht. Deze maatregelen gelden tot en met 19 januari.
 

Meer info: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/toespraak-14-december-in-eenvoudige-taal

 

Maatregelen Duitsland vanaf 16 december

Duitsland sluit vanaf 16 december over het hele land alle niet-essentiële winkels. Tuincentra, bloemen- en plantenwinkels behoren niet tot de essentiële winkels. Kerstbomen kunnen als enige uitzondering wel nog verkocht worden. Er wordt geen uitzondering voorzien voor het organiseren van afhaalpunten voor niet-essentiële producten.

 

Maatregelen Frankrijk

In Frankrijk zijn op dit moment de handelszaken en leveringsdiensten open tot ten laatste 21 uur. Toch zorgen de strenge regels voor heel wat minder koopkracht op de Franse markt, wat zich vertaalt in een moeizame handel richting Frankrijk. De maatregelen gelden voorlopig tot en met 10 januari 2021.

 

Voor een aantal teelten zoals Amaryllis, Poinsettia, Helleborus en Skimmia valt of staat een groot deel van het seizoen met de najaarsverkoop. Siertelers kunnen de gevolgen die zij voelen op hun bedrijf melden bij Miet.Poppe@avbs.be