Menu

Vlaamse partijen dringen aan op heropening tuincentra

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

AVBS/Boerenbond bleef de voorbije weken hameren op het opengaan van alle tuincentra en niet enkel deze met (dieren)voeding in het assortiment. Onze blijvende tussenkomsten hebben ervoor gezorgd dat dit punt mee opgenomen is op de agenda van de volgende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. Ook verschillende Vlaamse partijen scharen zich achter onze dringende vraag tot heropening van de tuincentra. In deze onderhandeling kregen we ook de volle steun van de Belgische Tuincentra Vereniging.  Boerenbond had ook contact met Waals minister van Landbouw Borsus (MR) - ook hij steunt onze vraag naar heropening van alle tuincentra.

 

De commissie Landbouw van het Vlaams Parlement dringt unaniem aan op een heropening van de tuincentra. In een brief vraagt ze minister-president Jan Jambon om een heropening te vragen bij de volgende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. Voorlopig staat die gepland op woensdag 15 april. De sector hinkt momenteel op twee benen. Tuincentra die dierenvoeding verkopen, mogen openblijven. De andere zijn gesloten. De Vlaamse partijen zijn het erover eens dat alle tuincentra op een veilige manier moeten kunnen openen. 

"Deze crisis kon op geen slechter moment komen voor de sierteelt", legt Tom Ongena van Open Vld uit. "Die plantjes kan je niet invriezen, die moeten nu geplant worden en de particuliere markt is helemaal stilgelegd." Ook Bart Dochy van CD&V die voorzitter is van de commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid zette de vraag kracht bij met een schrijven aan minister Crevits.  

Ook Landbouwminister Hilde Crevits ziet voordelen in een heropening. "Veel mensen zitten thuis. Als het kan met respect voor de social distancing geeft men de mensen weer iets wat ze kunnen doen. Voor de bloemisten kan het een stukje troost brengen als er meer afzetmogelijkheden komen." 

Boerenbond had ook contact met Waals minister van Landbouw Borsus (MR) - ook hij steunt onze vraag naar heropening van alle tuincentra.