Menu

Terug naar Actualiteit >Vorst in het voorjaar uitzonderlijk. Minister start procedure landbouwrampenfonds

Alle regio's

De vorst in de nacht van 19 op 20 april wordt door het KMI als uitzonderlijk bestempeld.  Dat laat Minister Schauvliege weten. Dit is een eerste belangrijke stap in de erkenning als landbouwramp.  De minister start dan nu ook de procedure voor het landbouwrampenfonds.  
 
Boerenbond vroeg eerder minister Schauvliege te onderzoeken of de vorstschade van 19 op 20 april in aanmerking kon komen als landbouwramp. Uit de bevraging van Boerenbond en pcfruit bleek immers dat onze leden-fruittelers schatten dat 78% van de appelen, 82% van de kersen en 63% van de peren getroffen werd. Ook de boomkwekers meldden zware vorstschade aan verkoopsklare planten.  Ook de vollegrondsaardbeien hadden te lijden onder de vorstnacht. 
Het advies van het KMI dat de vorst als een uitzonderlijk weersfenomeen bestempelt, is een eerste belangrijke stap in de erkenning als landbouwramp. Wij vragen nu aan de minister om snel werk te maken van de volgende stappen in de erkenning zodat er voor onze fruit- en siertelers vlug duidelijkheid komt.  
 
Pieter Van Oost
Secretaris AVBS
E: pieter.van.oost@avbs.be
M: 0479/29.42.78