Menu

Terug naar Actualiteit > 'Whistler Cork Oak' uit Alentejo is Europese boom van het jaar

Alle regio's

Ook dit jaar organiseerde EPA (Environmental Partnership Association) de wedstrijd Europese boom van het jaar.

Portugal, dat dit jaar voor de eerste maal deelnam, mocht de eerste prijs in handen nemen. Het was de 'Whistler Cork Oak' uit Alentejo die met 26 606 stemmen de eerste plaatst verdiende.

De eik werd aangeplant in 1783 en staat in het Guiness worldrecord book geregistreerd als grootste kurkeik ter wereld. Hij heeft zijn unieke naam te danken aan de talrijke zangvogels die dagelijks in z'n kruin vertoeven.

Na Portugal volgde op de tweede plaats Spanje met de 'Ancient Elms' (22 323 stemmen) en de Russische eik 'Elder of the Belgorod Forests' (21 884 stemmen) op de derde plaats.

België zond dit jaar de The Lime of the Old Country in. Deze 400 jaar oude Linde boom bevindt zich in Bioul, Wallonië. Deze grootste levende winterlinde in België is één van de meest opvallende bomen in Wallonië. In bijgevoegde promotiefilmpje kan je een sfeer opvangen van de symbolieke waarde die men eraan hecht.

Woensdagavond 22 maart vond in het Europese Parlement de uitreiking plaats.

Tijdens de ceremonie werd benadrukt dat bos- en houtproductie op alle vlakken een heel uitzonderlijke sector is die dagelijks tegen veel maatschappelijke problemen aan botst.

Anders dan andere sector denkt deze over de generaties heen en draagt zo duurzaam bij aan een leefbare toekomst. Dankzij onze vorige generaties kunnen wij vandaag de dag genieten van het groen in onze omgeving en in het bijzonder enkele unieke oude exemplaren, zoals de genomineerden. Een wedstrijd als deze is een zeer mooie manier om dit extra in de kijker te zetten.