Menu

Zwaargewichten planten met Claude Veys

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

Ook in het voorjaar lukt het nog goed om hoogstambomen te planten. We volgden tuinaannemer Claude Veys op een werf in Moorslede. Opvallend is de omzichtige manier waarop de grote bomen verhandeld werden. Verankering is ook essentieel bij het planten van dergelijke grote maten.

 

 

 

De bomen werden aangeplant op een privaat kasteeldomein. Er werd gekozen voor grote bomen, ten eerste om het contrast met de reeds aanwezige beplanting niet te groot te maken en ten tweede om snel te kunnen genieten van de prachtige kruinen en de schaduw die ze leveren. Er werd beroep gedaan op boomkwekerij Willaert om de bomen te leveren.

Reuzen vergen zorgen

Het lijstje is op zijn minst indrukwekkend: 9 bomen om u tegen te zeggen. Quercus rubra steekt er met kop en schouders bovenuit. Deze Amerikaanse eik had bij levering een hoogte van 9 meter, een kluitdiameter van 150 cm en een totaalgewicht van niet minder dan 2000 kg. Net als alle andere bomen dienen Claude en zijn ploeg deze met de nodige voorzichtigheid te behandelen. Bij aanvang van het groeiseizoen is het immers letterlijk een reus op lemen voeten en dient men uitzonderlijk veel aandacht te besteden aan het intact houden van de schors. Staan nog in het lijstje: Quercus phellos: een klein beetje minder hoog dan zijn neef, maar toch ook goed voor 2000 kg. De reeks van de zwaargewichten sluit af met een prachtige treurbeuk van 6 meter hoog, met een kluitdiameter van 150 cm. Het spreekt voor zich dat er zonder kraan geen beginnen aan zou zijn, aan deze werkzaamheden. Het is echter niet alleen tijdens het tillen en verplaatsen dat men met fluwelen handschoenen te werk moet gaan, ook het neerleggen van de bomen moet héél voorzichtig gebeuren. De stam en kruin moeten ten allen tijde ondersteund worden met zachte materialen zoals bijvoorbeeld strobalen. In de reeks ‘minder dan één ton’ werden een aantal prachtige meerstammigen aangeplant: Carpinus betulus, Corylus maxima ‘purpurea’, Hamamelis x intermedia 'Westerstede', Morus alba, en Prunus ‘Colt’. Meer nog dan bij de drie eerste kolossen werd er kosten noch moeite gespaard om kruinen en stammen niet te beschadigen.

Alle bomen werden bij het planten voorzien van de nodige steunaccommodatie, hetzij met kluitverankering, hetzij met boompalen. Een oude beproefde techniek werd aangewend om de verankering extra stevig te maken. Door het plantgat extra breed te maken, was het mogelijk om een groot wapeningsnet onder de kluit te leggen en de verankeringsbanden daar aan vast te maken. Om optimale groei te garanderen, werden de plantgaten gevuld met bomenzand en werden de bomen onmiddellijk voorzien van een verkwikkende dosis water.

 

 

  • Tuinaannemer Claude Veys bij de imposante Quercus rubra, ‘maatje’ 60/70 met een kluitdiameter van 150 cm, een totaalhoogte van ongeveer 9 meter en goed voor 2000 kg plantplezier.
  • Strobalen, jutezakken, brede hijsbanden,… alle mogelijke middelen worden aangewend om de bomen niet te beschadigen.


 

  • Om stam en kruin te vrijwaren van beschadigingen worden ze ten allen tijde ondersteund met zachte materialen, zoals strobalen.


 

  • Een wapeningsnet onder de kluit dient om de verankeringsbanden vast te maken.
  • Binnen enkele maanden zal het bijna niet meer te zien zijn dat deze bomen nog maar pas geplant zijn.

Foto's Bart Verelst - Claude Veys

 

Sierteelt&Groenvoorziening maart 2021