Menu

Architectenteam AVBS brengt flowerpower in iconische Floraliënhal

Terug naar Onderwerp >

Architectenteam AVBS brengt flowerpower in iconische FloraliënhalTerug naar Onderwerp >

Met nog maar 60 dagen vóór de officiële opening van Floraliën Gent draaien alle teams, van ontwerpers, kwekers tot logistieke ploegen, op volle toeren. Ook binnen het architectenteam dat de AVBS-stand ontwerpt, groeit met de dag de zin om op die iconische site aan de slag te gaan. Wat maakt de goesting zo groot?

 

- 29 februari 2020 -

 

Inge De Bruycker

aka Inge bos

Inge Vanoverbeke

aka Inge zee

Jurgen Van de Walle

aka Jurgen

 • zelfstandig tuinarchitecte en tuinaannemer
 • Gentenaar, wonende te Kortrijk
 • passie: natuur, landschappen, architectuur, design, ...
 • 'We zijn allemaal een stukje natuur.'
 • ging als kind met haar ouders op zoek naar bijzondere planten
 • afgestudeerd als grafisch ontwerper aan Sint-Lucas
 • uit Bredene
 • je vindt haar in 'Belgische tuinarchitecten en hun tuin'
 • lievelingsplant: rozen
 • creatief en handig met papier-maché en verf
 • scheikundige met een carrièreswitch
 • zelfstandig tuinarchitect en vertegenwoordiger van de 'Drainjet'
 • uit Oedelem
 • 'De tuin als groene buitenruimte is een verlengstuk van onze leefruimte'
 • lievelingsplanten: ongedwongen en naturel
www.ingedebruycker.bewww.ingevanoverbeke.bewww.grondiggroen.be

 

De Floraliën dragen een rijke geschiedenis met zich mee. Hebben jullie zelf ook een Floraliën-verleden?

Inge bos: “Mijn eerste Floraliën roepen een vroege herinnering op aan de lagere school in Sint-Bavo, maar het was niet daar dat het Floraliënzaadje geplant werd. Het was pas op het moment dat ik voor het eerst zelf meewerkte in 2016 dat de Floraliënmicrobe mij te pakken kreeg. Waar ik voorheen de verleiding, de lokroep miste, ben ik vereerd en hoop ik nu te kunnen bijdragen aan een versie 2.0.”

Inge zee: “Mijn grootmoeder had een bloemenwinkel en een deel van mijn familie is actief in de sierteeltsector. Als kind hoorde ik wel eens verhalen over de Floraliën. Maar echt betrokken werd ik pas toen ik in 2010 een artistieke wedstrijd won en in 2016 het stadsfestival bezocht. Nu ik zelf meeteken en ontwerp, is de drive enorm.”

Floraliën 2020 legt de link met het Van Eyckjaar. Hebben jullie daar rekening mee gehouden in jullie ontwerp en hoe anders is het om plots voor 80 ‘opdrachtgevers’ te ontwerpen?

Inge zee: “Niet alleen vanuit mijn kunstopleiding in Sint-Lucas, maar ook vanuit mijn eigen interesse ben ik altijd bezig met kunst. Ik was er dan ook snel van overtuigd dat we met kunst en Van Eyck aan de slag konden. Ik ga nog niet vertellen hoe we Van Eyck vertalen naar een realistisch ontwerp, maar enkel dat we met heel veel fantasie en creativiteit samen iets ontworpen hebben dat elke bloemen- en plantenliefhebber zal bekoren. Er zit ook een heel sterk verhaal achter dit ontwerp. Voor mij lag de uitdaging vooral in het inpassen van die planten die ik voorheen minder kende, voornamelijk kamerplanten.”

Jurgen: “We hebben getracht om een totaalproject uit te werken, dat door groen en kunst te laten samenvloeien, zowel liefhebbers van bloemen en planten, als kunstliefhebbers en de sector zelf zal kunnen boeien. Een ontwerp moet niet alleen naar esthetiek goed zitten, maar ook naar plantencombinatie en dat is natuurlijk een hele opgave als je met materiaal van 80 verschillende deelnemers werkt. Maar ik ben ervan overtuigd dat we de juiste keuzes gemaakt hebben. Voor mij zal het concept geslaagd zijn als we de bezoekers in bewondering hebben kunnen laten staan. We hebben maar tien dagen tijd om ons ontwerp op de bezoekers hun netvlies te branden. Het moet dus echt wow zijn.”

Inge bos: “Anders dan bij een tuinontwerp is dat we hier werken met de planten die de deelnemers ons aanreiken. Het gaat over een heel breed gamma binnen- en buitenplanten waarmee we een boeket maken dat we zo goed mogelijk proberen te schikken naar een patroon, in dit geval een Van Eycktafereel. Het heeft toch wel wat puzzelwerk gevraagd om met meer dan 360 verschillende soorten planten een mooie combinatie te maken. Wat ik ook geleerd heb uit de vorige editie is dat een plant die oorspronkelijk minder mooi lijkt, door een goeie schikking plots heel mooi kan worden. De compositie die we op de Floraliën zullen brengen, kan je niet zomaar in een tuin onderbrengen. In de Floraliënhal moet het tien dagen perfect zijn; een tuin moet 365 dagen/jaar mooi zijn. De uitdaging ligt dus in het anders omgaan met planten en structuren. En net die uitdaging heeft enorm het creatieve in ons alle drie aangewakkerd.”

Jullie zijn met drie in dit team. Was het snel duidelijk wie wat zou ontwerpen en hoe verloopt de samenwerking?

Jurgen: “We zijn eerst gaan brainstormen en hebben dan de grote lijnen uitgezet. Dat ging heel spontaan. Er waren wel wat overlappingen, maar we kwamen snel uit bij wie waar goed in is en wie wat graag doet. Zo kwam het ontwerp tot stand. Ik vind persoonlijk dat het zeer goed klikt tussen ons en dat de samenwerking heel aangenaam is.”

Inge zee: “En we zijn ook niet verlegen om elkaar iets te vragen. Er is een heel goeie onderlinge communicatie.”

Inge bos: “Het is ook heel verrijkend omdat we alle drie een verschillende achtergrond hebben en veel van elkaar bijleren op het vlak van creativiteit, manier van werken, plantenkennis. Dat maakt het zo leuk. Maar wat ons ook tot een goed team maakt, is dat we dezelfde levenswaarden hebben: we hebben respect voor elkaar, we luisteren naar elkaar, we delen dezelfde passie, en we zijn er alle drie heel erg op gefocust om samen met die kwekers tot een fantastisch resultaat te komen.”

De opbouwperiode zal kort, maar intens zijn. Hoe zien jullie dat?

Inge zee:  “Het grote werk moet natuurlijk nog komen. De vergadering met de deelnemers midden februari heeft het startschot gegeven naar die finale uitvoering.”

Jurgen:“En we hebben ook bij de vorige deelnemersvergadering gemerkt dat we vertrouwen krijgen van de kwekers. We gaan deze opbouw dan ook met respect voor de kwekers uitvoeren. We hebben het ons met dit ontwerp niet makkelijk gemaakt met al die organische vormen die in elkaar overlopen, maar we gaan alle kleine details goed uitschrijven naar een werkbare flow. Deze detailplannen zullen ons ook helpen om bij problemen snel te schakelen in de goede richting.”

Wat is volgens jullie het geheime Floraliën-ingrediënt dat zoveel bezoekers lokt?

Jurgen: “Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Er is niet alleen de lange traditie en de schoonheid van bloemen en planten, maar ook de hele beleving rond groen. Ik denk bijvoorbeeld aan de beweging rond het klimaat die ijvert voor meer groen in de stad.”

Inge zee:“Ik denk ook dat het voor een stukje komt doordat bloemen meestal in een positieve vibe zitten. Als ik je een bloemetje geef, dan wil dat zeggen dat ik je graag heb. Bloemen, dat is feest!”

Inge bos: “Groen zit volgens mij in iedere mens, maar het moet soms geactiveerd worden. Een evenement als de Floraliën kan dat proces aanwakkeren. Ik denk dat we met de Floraliën ook vooral willen bereiken dat mensen goesting krijgen in groen, dat we onze passie met hen kunnen delen, dat we hen eigenlijk een beetje verslaafd maken.”

Inge, jij was er ook in 2016 bij. Welke gouden tip heb je voor je collega’s?

Inge bos:“Een goede voorbereiding is alles. Je moet heel concreet denken en anticiperen op wat mogelijk kan gebeuren en altijd een plan B achter de hand houden. Er zijn geen problemen, enkel oplossingen. Wat ik Inge en Jurgen ook wil meegeven is dat ze heel erg moeten genieten van het verrijkende op menselijk vlak, de kennismaking met al die nieuwe gezichten, al die nieuwe kwekers, de passie die daar samenkomt. Ze zullen ook echt ervaren hoe het daar elke dag borrelt van de adrenaline en welke mooie resultaten dat geeft.”

Tot slot nog een persoonlijke vraag. Jullie hebben nu een paradijselijke tuin ontworpen voor de Floraliën, maar waar kan je het meest van genieten in je eigen tuin?

Jurgen:“Ik heb een grote diverse tuin waar ik vooral tot rust kan komen in een sfeer die alle drukte dempt. Mijn kantoor kijkt uit op mijn tuin en iedere dag zie ik wat er verandert en leeft. Ik kan vol bewondering kijken naar hoe dat juiste beestje op dat juiste bloemetje gaat zitten. Die biodiversiteit hebben we ook voor een stuk in ons Floraliënontwerp gebracht met onder andere bijenvriendelijke rozen.”

Inge zee:“Ook voor mij is het heel erg ontspannen en genieten; buiten eten in de tuin en genieten van mijn lievelingsrozen. Niets dat zo bloeit als een roos!”

Inge bos: “Dat is het eigenlijk ook een beetje voor mij. Het leven zien. Niets is erger dan groen zien waar het niet fladdert, zoemt en fluit. Een bloem die ontluikt, een vrucht die tot rijping komt, een vogel die zijn buikje vult... the circle of life.”