Menu

Brexit zonder schoonheidsprijs

Terug naar Onderwerp >

Brexit zonder schoonheidsprijsTerug naar Onderwerp >

Schrijven over een onderwerp als Brexit terwijl er uur na uur wel iets wijzigt, is een uitdaging. Het komt bijna neer op het voorspellen van het weer op 29 maart 2019. Wedkantoren draaien op volle toeren.

De onzekerheid rond Brexit brengt reeds twee en een half jaar veel zorgen met zich mee. De Britten stemden voor een Brexit met als onderwerp “het terugnemen van de macht”. Een soevereine staat kan zelf beslissingen nemen en op eigen kracht groeien. Het gegeven “inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht” is intussen naar boven gekomen. De wereld is veel complexer geworden dan 45 jaar geleden toen het Verenigd Koninkrijk (VK) toetrad bij de EU. De wereldhandel en vrijhandel zijn exponentieel gegroeid. Het VK is zelf geen wereldmacht meer. Hebben de Britten hun hand overspeeld? De meeste Brexiteers realiseren zich nu pas dat ze de Europese wetgeving niet langer zullen mee beslissen maar grotendeels zullen moeten ondergaan. Ze zitten niet meer aan de onderhandelingstafel maar moeten om handel te mogen drijven met de EU, het wetgevende kader ongeveer letterlijk overnemen. Het is een feit dat het Britse Pond al 15% verloor tegenover de Euro. En welk gevolg heeft het voor onze sector?

'Volgende weddenschap: VK vraagt officieel lidmaatschap EU aan in 2036!'

Optie 1: Brexit-akkoord komt er

Op 14 november 2018 werd het terugtrekkingsakkoord publiek gemaakt en door de regering op Downing Street 10 besproken. Terwijl de Europese politici in Brussel victorie kraaiden over het 585 pagina's tellende akkoord haakte de ene na de andere minister in Londen af. Het toont een gebrek aan inleving op het vasteland  met zij die het VK willen lostrekken van de EU. Een te positief Brussel heeft steeds geleid tot wantrouwen aan de andere kant van het Kanaal. Het akkoord geeft aan dat alles bij het oude blijft tot eind 2020, namelijk het einde van de overgangsperiode. Dit kan verlengd worden op vraag van het VK. Hierdoor zou continuïteit zoveel mogelijk gegarandeerd zijn. Nodige aanpassingen aan douane-, controleen grenssystemen kunnen dan gebeuren. Invoerders en uitvoerders hebben tijd om zich voor te bereiden.

De sierteeltsector, goed voor meer dan 50 miljoen euro export naar het VK, zal dan kennis maken met de voorwaarden, administratief weten wat de verwachtingen en ook de normen zijn. Alle belangrijke richtlijnen en  verordeningen voor onze sector, dus ook de handels- en controleverordeningen, zijn opgenomen in bijlage V van het akkoord en dus van toepassing tot er een toekomstig kader uitgewerkt is.

Optie 2: Brexit akkoord komt er niet

Stel je voor dat de regering van Premier May valt in de tijd tussen het schrijven van dit artikel en het verschijnen ervan. Dan is er nog heel weinig kans dat een nieuw akkoord tussen Brussel en Londen alle hordes kan nemen die nodig zijn voor een ordelijke overgang op 29 maart 2019. In dat scenario is het VK meteen een niet-EU-land zonder dat er handelsafspraken zijn. Grensovergangen zullen niet voorbereid zijn net zoals er een gebrek aan  digitale toegang zal zijn. De voorwaarden voor handel zullen deze zijn die voorzien zijn bij de Wereldhandelsorganisatie (met invoertarieven) en controles dienen zich volgens dat kader te organiseren.  Frankrijk, Nederland en Ierland zijn al volop personeel aan het aanwerven om de grensinspectieposten te bevolken.
Met dit scenario wordt ook bij ons rekening gehouden. Tenzij staatslui, industrie en vakbondsleiders een nieuw referendum zouden doorduwen …