Menu

Buitenlands personeel

Terug naar Onderwerp >

Buitenlands personeelTerug naar Onderwerp >

Indien je wil werken met buitenlands personeel is het belangrijk om na te kijken of deze persoon het recht heeft om hier te verblijven en of hij het recht heeft om hier te werken.  Er zijn 3 mogelijke arbeidskaarten die recht geven op werken in België:

Arbeidskaarten

duur

werkgever

A

onbepaald

onbepaald

B

bepaald

bepaald

C

bepaald

onbepaald

 

Een arbeidskaart A is de meest vrije kaart en wordt niet vaak gegeven. Hierbij is de duur van de arbeidsvergunning onbeperkt en maakt het ook niet uit bij welke werkgever de werknemer gaat werken.

Een arbeidskaart B is de meest voorkomende kaart in de tuinbouw. De duur van de arbeid is hierin op voorhand vastgelegd en de werknemer kan maar bij 1 bepaalde werkgever werken.

Een arbeidskaart C wordt vaak gegeven aan buitenlandse studenten. Zij mogen bij meerdere werkgevers gaan werken maar dit is wel beperkt in de tijd.

Arbeiders uit EU-landen

Arbeid: Voor deze werknemers is geen arbeidskaart nodig

Verblijf: Het verblijf moet gemeld worden met identiteitskaart en bijlage 19 bis in de gemeente waar hij verblijft. De gemeente levert bijlage 3 ter (kort verblijf) of een elektronische E-kaart (lang verblijf). De gemeente levert ook een bis-nummer dat nodig is voor DIMONA.

Arbeiders uit niet-EU landen

De regelgeving voor arbeiders uit niet-EU landen is zeer complex. Voor meer informatie kan je hier terecht