Menu

Coronaveilig werken

Terug naar Onderwerpen >
Regio's: 
Alle regio's
Sectoren: 

Op deze pagina vind je een aantal tips die je kunnen helpen met de bedrijfsvoering in coronatijden om de hygiëne, veiligheid en werkzaamheid te verbeteren.

 

 

 

 

Volgende zaken komen aan bod (klik op een groene titel en spring meteen naar de juiste plek op de website):

1. Onthaal nieuwe arbeiders op het bedrijf

  • Neem hygiënemaatregelen door met nieuwe werknemers
  • Geef uitleg hoe het virus zich verspreidt
  • Ken de symptomen van het virus en hou je ogen open
  • Geef instructies om bij luchtweginfectie niet naar de werkplek te komen
  • Vermijd contact met reeds aanwezige werknemers
  • Denk na over een soort quarantaine van buitenlandse seizoenarbeiders
  • Vermijd contact tussen je vertrouwde personeel en externe werknemers (interims, tijdelijk werklozen, studenten)

​​2. Preventieve acties op de werkplek

  • Zorg voor een goede hygiëne op de werkvloer 
  • Zorg ook op het veld voor voldoende hygiëne
  • Vermijd overdracht via oppervlaktes, materialen en apparatuur
  • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) waar het kan

3. ​Werkorganisatie

  • Minimaliseer het contact tussen werknemers en werk in vaste groepjes
  • Volg voor verplaatsingen naar het veld of andere exploitaties de algemene regels
  • Beperk het aantal mensen dat dicht bij elkaar moet werken
  • Beperk bezoekers of derden op het bedrijf

4. ​Organisatie van ruimten

  • Voorzie pauzes is shiften en in voldoende grote ruimtes
  • Ontsmet kleedkamers en werkkledij regelmatig
  • Denk na over de bezetting van je huisvesting

5. Checklist - ben ik in orde?

  • Controleer a.d.h.v. de checklist of je bedrijf in orde is

6. ​Wat als er zieken zijn?

  • Stel een stappenplan op om met zieke werknemers om te gaan
  • Neem maatregelen ten aanzien van andere werknemers als een werknemer ziek wordt

Meer informatie