Menu

Dries en Lies Meuleman - Bryon

Terug naar Onderwerp >

Dries en Lies Meuleman - Bryon Terug naar Onderwerp >

Sierteelt is geen bandwerk

 

 

 

 

Het familiebedrijf Meuleman uit Jabbeke kweekt in hoofdzaak verduisterde serre- en buitenchrysanten en late onverduisterde buitenchrysanten. Het areaal buitenchrysanten beslaat 12 ha. De leiding van het bedrijf is in handen van Dries, Lies en Dries’ ouders.


Ruim en kwaliteitsvol assortiment

Noch Dries noch Lies zijn geboren in de sierteelt. Beiden komen oorspronkelijk uit het landbouwmilieu. Bij Dries thuis werden aanvankelijk glasgroenten gekweekt en Lies is de dochter van een varkenskweker. Sinds 2000 werd bij Meuleman LV resoluut voor de chrysantenteelt gekozen. Eens de chrysanten uit de serre, komen andere teelten als tuingerbera, Alstroemeria, Salvia, Portulaca,…, maar ook veldsla, in de plaats. Vandaag blijven Dries en Lies zoeken naar nieuwe variëteiten om het assortiment verder aan te vullen. Ze zetten op het bedrijf proeven op met een beperkt aantal planten per soort. Loopt de teelt goed, vinden ze afzet en slaat de nieuwe soort aan bij de consument, dan verdient ze een plaatsje binnen het bedrijfsassortiment.

Betrouwbare partner

Maar meer nog dan een uitgebreid assortiment, willen ze vooral kwaliteit aanbieden. Door een gebalanceerd teeltplan met vroege en late chrysantensoorten slagen ze erin constant planten aan te bieden tegen een vaste prijs. Zo zijn ze voor hun klanten een betrouwbare partner. 80% van de chrysanten is op voorhand gereserveerd. Ze vinden vooral afzet in Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Zwitserland en in mindere mate Frankrijk. In de laatste drie weken vóór Allerheiligen gaan via thuisverkoop ook heel wat planten over de toonbank. “Verser kan niet”, zegt Dries, “want we halen de chrysanten ’s nachts van het veld. Door de chrysantenteelt leven we naar de herfst toe. 1 november voelt voor ons aan als de start van de grote vakantie. Het personeel gaat naar huis en het werk valt eventjes stil.”

Sterk geautomatiseerde nieuwe afdeling

Aansluitend op zijn opleiding elektromechanica volgde Dries een graduaat tuinbouw aan Vives hogeschool. Na zijn studies en stages in binnen- en buitenland startte Dries op het ouderlijk bedrijf. En ook al doen de oudere serres er nog steeds goed dienst, toch starten Dries en Lies dit jaar met de bouw van een extra afdeling van 1.800 m². Aangezien hun teelten veel water vragen, komt er een lava ebvloed vloer.  Er komen ook dubbele verduisteringsschermen en worteldoeken voor een gelijkmatige bodemtemperatuur. De inrichting zal vooral heel praktisch zijn, met extra transportbanden en een vaste opstelling voor de verschillende machines.

In hoge mate gecertificeerd

Om op personeel te besparen maken Lies en Dries ook steeds meer gebruik van mechanische hulpmiddelen. Zo werd voor het onderhoud en onkruidvrij houden van de percelen een gps-systeem geïnstalleerd op de tractor waardoor ze tot op 1 cm nauwkeurig kunnen werken. Plantgaten worden mechanisch geboord en is er een efficient spuitsysteem. Er komt ook een nieuwe loods. Deze wordt naast een bosstrook opgetrokken, zodat ze optimaal kan genieten van de schaduw. Bij de uitbreiding zal ook heel veel aandacht gaan naar duurzaamheid, met onder andere alle maatregelen rond energiezuinigheid, water, gewasbescherming, verpakking (carbonvrije zwarte potten) en logistiek (gezamenlijk transport met collega’s uit de buurt). Het bedrijf is sterk gecertificeerd; zo beschikt het onder andere over het kwaliteitslabel Global-Gap.

Brugse chrysantengroep

Lies en Dries zijn aangesloten bij de Brugse chrysantengroep. Daar ervaren ze vooral heel veel collegialiteit en onderlinge steun. De groep coördineert samenaankopen (potten, potgrond …). Ze kopen ook onderling planten van elkaar, want ze telen ook allemaal nog andere dingen. Zo kan iedereen zijn assortiment aanvullen. Maar ze spreken er ook over hun bezorgdheden naar de toekomst toe. In het Brugse zijn er verschillende chrysantentelers die geen opvolgers hebben. “Wie gaat er op termijn nog verder doen?”

Administratieve vereenvoudiging

“Alles evolueert enorm snel”, vinden Lies en Dries. Van de fax en de telefoon bij de ouders naar een constante flow van vragen en een continu bereikbaar zijn. Het liefst staan ze op het veld, tussen de planten. Daarom trachten ze de administratieberg zoveel mogelijk te verkleinen. Via het digitale sierteeltplatform Floriday en PlantsOnCloud kunnen ze makkelijker hun aanbod en orders beheren en door middel van een aantal handige pc-tools zullen taken als planning en facturatie in de toekomst vereenvoudigd worden.

Wat boeit nu zo aan sierteelt?

Voor Lies en Dries is vooral de afwisseling op het bedrijf heel interessant. “Door de verschillende teelten staan de serres twaalf maanden vol en ervaar je hoe snel een jaar gaat. Als we de chrysanten niet hebben zien bloeien, was het een goed verkoopjaar. Niettegenstaande we sterk inzetten op automatisering en alles proberen te controleren, is sierteelt geen bandwerk. Dat maakt dat je scherp moet blijven. We stellen ons vaak de vraag welke keuzes we moeten maken. We willen gestaag groeien en zien hoe het loopt. De samenwerking met de ouders van Dries is intensief, maar ook heel mooi. We leren van hen. We zijn jong in dit avontuur gestapt maar met een open vizier richting de toekomst.”