Menu

D&V Plant - Sarah Descamps

Terug naar Onderwerp >

D&V Plant - Sarah DescampsTerug naar Onderwerp >

Fijn om snel en autonoom beslissingen
te kunnen nemen

 

 

 

Van heel even naar full-time

Net als haar twee broers en haar zus is Sarah opgegroeid met de kwekerij van haar ouders als speeltuin. Daarbij werd het handen uit de mouwen steken er bij familie Descamps met de paplepel ingegeven. In het weekend en tijdens de vakanties was er genoeg tijd om stap voor stap te leren wat écht werken is. Intussen behaalde Sarah een diploma handelswetenschappen in Gent waarmee ze meteen aan de slag ging bij een groentenverwerkend bedrijf in de omgeving. Een logische opeenvolging van keuzes, zo leek het. Na een tijd merkte ze echter dat haar mentaliteit niet overeenkwam met die van het bedrijf. Opgegroeid met de voeten in de grond haalde Sarah geen voldoening uit de manier waarop ze dagelijks moest omgaan met de kwekers. Ze besliste om haar eerste werkgever te verlaten. Om even tot bezinning te komen, zou Sarah heel even op de kwekerij werken. Intussen vijf jaar verder draait ze fulltime mee bij D&V Plant.

Geloven in de toekomst

Vijf jaar geleden had de boomkwekerijsector het al enkele jaren niet gemakkelijk maar dat was voor Sarah geen reden om niet te geloven in het bedrijf van haar ouders. “Ik had zin om op de kwekerij aan de slag te gaan en me boven de algemeen negatieve sfeer te zetten. De laatste vijf jaar gaat het stilaan beter met de sector. Misschien was het net het goede moment om in te stappen. Nu besef ik zeer goed wat het verschil is tussen een goed en een slecht jaar”, zegt Sarah.
Om haar goed te kunnen inwerken, was een goede taakverdeling belangrijk. Momenteel neemt Sarah voornamelijk de verkoop en bestellingen voor haar rekening. Afhankelijk van het seizoen helpt ze ook mee met andere taken op de kwekerij om zo al doende verschillende aspecten te leren.

Omringen door de juiste mensen

Anders dan bij het werken voor een externe werkgever is het voor Sarah heel fijn om snel en autonoom beslissingen te nemen en haar eigen weg te kunnen vinden. Ze steekt veel op van haar ouders. Daarnaast vindt Sarah het zeer belangrijk om veel vragen te durven stellen aan iedereen waarmee ze samenwerkt.
Ook met collega-kwekers onderhoudt Sarah goede relaties. “Met een aantal bedrijven uit de dichte omgeving hebben we een aanvullend assortiment, maar zelfde type klanten en leveranciers. Door samenwerking kunnen we heel wat zaken efficiënter doen en gezamenlijk aanpakken. Transport is daarbij zeker één van de belangrijkste pijlers. Maar ook met andere praktische vragen kan ik altijd bij hen terecht. Daardoor vergaar je snel meer kennis dan je denkt.”

Toekomst: klimaat en digitalisering

Als oudste van vier is Sarah voorlopig de enige die voor D&V plant werkt. Ze heeft zeker niet de ambitie om het bedrijf veel uit te breiden. Wel zou een efficiëntere teeltplanning voor een snellere rotatie en dus meer productie kunnen zorgen. Dat geeft een bedrijf, zonder extra investeringen en risico’s, meer capaciteit.
Verder is Sarah ervan overtuigd dat klimaatinspanningen en digitalisering een rode draad zullen zijn doorheen haar carrière op de kwekerij. Wat betreft het klimaat moeten er doordachte keuzes gemaakt worden om voldoende gewapend te zijn tegen externe factoren. Recycleerbare potten en voldoende wateropvang zijn daarbij de eerste grote stappen.
Ondertussen gaat ook de digitalisering razendsnel. Nu mee op de kar springen is cruciaal voor de toekomst. “Als jongere is het vaak eenvoudiger om in deze topics snel je weg te vinden. Mijn ouders hebben dan weer een rijke ervaring. De twee vullen elkaar aan”, aldus Sarah die enthousiast maar nuchter een mooie uitdaging aangaat.